Koh-i-noor prodává Číňanům svou dceřinou firmu Logarex

Pastelky od firmy Koh-i-noor

Pastelky od firmy Koh-i-noor Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Firma Koh-i-noor holding, lídr v oblasti výroby a prodeje školních a výtvarných potřeb, prodává dceřinou společnost Logarex Smart Metering čínské firmě Hangzhou Sunrise Technology. Logarex se zabývá měřením v energetickém odvětví a nabízí například elektroměry. Nákup je součástí vlny čínských investic do energetických podniků.

„Adekvátní nabídka přišla ve správnou dobu,“ uvedl předseda správní rady Koh-i-noor Energy Vlastislav Bříza. „Nové majitele dobře známe, protože jsme s nimi několik let úzce spolupracovali. Víme, že mají dlouhodobé plány a jejich akvizice bude pro Logarex prospěšná,“ míní.

Součástí transakce je možnost dále využívat po dobu deseti let tradiční název Logarex, přičemž na tradičních pravítkách a další plastové produkci Koh-i-Noor Hardtmuth tato značka zůstane.

Logarex Smart Metering se zabývá pokrytím potřeb energetického odvětví, specializuje se především na měření, zpracování a přenos dat. Nabízí vývoj, výrobu i dodání hotových produktů, zejména elektroměrů.

Mezi hlavní odběratele patří nejvýznamnější hráči v oboru jako třeba E.ON Deutschland. Koh-i-Noor holding založil firmu Logarex Smart Metering v roce 2011, přičemž Hangzhou Sunrise Technology byla od počátku hlavním dodavatelem.

Koh-i-noor Hardtmuth se loni rozhodl po 11 letech opustit výrobní závod v čínském Nankingu. Důvodem byly stoupající mzdové požadavky, zpřísňující se evropská legislativa i složité logistické plánování výroby

Koh-i-noor holding sdružuje desítky společností, zaměřených na výrobu a obchodní činnost ve čtyřech oborech - školní a kancelářské potřeby, zdravotnictví, strojírenství a energetika. Nejstarší a nejznámější společností holdingu je Koh-i-noor Hardtmuth, jehož historie sahá až do roku 1790 a je jedním z nejstarších a největších výrobců výtvarných, školních, hobby a kancelářských potřeb na světě.

Koh-i-noor Hardtmuth se loni rozhodl po 11 letech opustit výrobní závod v čínském Nankingu. Důvodem byly stoupající mzdové požadavky, zpřísňující se evropská legislativa i složité logistické plánování výroby. Firma v Číně vyráběla především levnější produkty, určené zejména pro asijský trh a pro hypermarketové řetězce. Výroba se z Číny přesunula do Česka.

Další významnou součástí holdingu je Gama Group zaměřená na výrobu plastové produkce pro všechny obory zdravotnictví. V roce 2012 se součástí skupiny stal největší obchodník s LPG v Česku a na Slovensku - Kralupol. Strojírenskou divizi skupiny tvoří nástrojárny a lisovny, které spojením vytvořili jednu z největších nástrojáren a lisoven v Evropě.

Skupina má desítky výrobních závodů v Čechách a na Moravě, ale i v Bulharsku, Rusku a Číně. Téměř 90 procent veškeré produkce je určeno na export do více než 80 zemí celého světa. Roční obrat skupiny dosahuje 3,5 miliardy korun, zaměstnává téměř 2500 zaměstnanců.

Podnikatel roku Vlastislav Bříza: Jsem tvrdý jako Kellner