Kolik dnů svítí v Česku slunce? Solárníci odmítají nařčení ERÚ

solární panely

solární panely Zdroj: Eduard Erben, E15

Podezření Energetického regulačního úřadu (ERÚ), že provozovatelé více než 1500 fotovoltaických elektráren manipulovali s údaji o výrobě proudu, aby dostali větší příspěvky od státu, okamžitě vyvolalo odpor solárníků. Ti tvrdí, že ERÚ své obvinění založil na smyšlených datech o době, kdy svítí slunce a zdroje tak mohou elektřinu vyrábět.

ERÚ podezírá až 1574 výrobců, že pobírali dotace za výrobu solární energie, které by svou výší odpovídaly spíše sluneční aktivitě v Kalifornii, a ne Česku. Solárníci podle ERÚ mohou v Česku vyrábět elektřinu asi tisíc hodin ročně. Vše, co je nad 1200 hodin slunečního svitu ročně, je podle nich podezřelé.

Podle ředitele Aliance pro energetickou soběstačnost Martina Sedláka jsou ale údaje ERÚ zarážející, neboť počet slunečních hodin v Česku je vždy nad 1200 hodinami za rok a průměr dle oblasti dosahuje hodnot 1200 až 1800 hodin ročně.

Údaje odpovídají výpočtům Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle jeho dat byla v roce 2012 délka slunečního svitu v Česku 1760 hodin. Dlouhodobý průměr se pohybuje kolem 1600 hodin slunečního svitu za rok. „Energetický regulační úřad vytvořil nejspíše naprosto fiktivní kauzu s překročením doby slunečního svitu v roce,“ tvrdí Sedlák.

Analytik společnosti Ekowatt Jan Truxa uvedl, že poslední roky jsou, co se týká délky svitu, slunečně nadprůměrné a solární elektrárny, které Ekowatt kontroloval, díky tomu vyráběly od šesti do dvanácti procent nad průměr. Podvodníci se podle něj také dají velmi snadno dohledat, například tak, že by ERÚ porovnal dvě až tři elektrárny z jedné lokality nebo zkontroloval údaje z fakturačního elektroměru.

ERÚ ale své výpočta obhajuje. „Hodnoty okolo 1000 hodin, kdy FVE mohou skutečně vyrábět, je podle nás maximální, přesto jsme ještě stanovili benevolenci 20 procent nad tuto hodnotu,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. ERÚ kvůli tomu podal podnět na Státní energetickou inspekci.

Připustil ale, že usvědčení viníků nemusí být snadné, jelikož bude velmi těžké zjistit, zda byly hodiny vykázány podvodným způsobem. „My netvrdíme, že všechny subjekty, které nám z analýzy vyšly, jsou podvodníci,“ dodal Chvojka.

Na místě záleží

Kolik slunečního svitu elektrárny využijí, závisí podle spolumajitele firmy S. Power, která se zabývá fotovoltaikou, Jaroslava Šuvarského i na tom, kde a jakým směrem je elektrárna nainstalovaná. „Jižní systém využije veškeré sluneční světlo od chvíle, kdy slunce vyjde, do chvíle, kdy zapadne,“ konstatoval.

Dodal, že se často ale stává, že slunečnímu svitu brání u elektráren nějaká překážka, jako například horizont. Například východozápadní systémy pak pracují podle něj s menšími okamžitými výkony.

ERÚ podal už v srpnu téměř 40 trestních oznámení v souvislosti s podezřelým vydáním licencí solárním elektrárnám v roce 2010. Provedl kontrolu u dvou stovek elektráren, u většiny z nich našel licenční nesrovnalosti.

Co se děje v „solárním byznyse“?