Konopí došlo. Můžou za to úřady?

Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě.

Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě. Zdroj: Cannafest

Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě.
Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě.
Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě.
Veletrh o konopí Cannafest v Praze
Veletrh o konopí Cannafest v Praze
12
Fotogalerie

Uběhlo dva a půl roku po otevření legální cesty léčebného konopí k pacientům přes lékárny. Nyní pacienti tuto možnost opět ztrácí. O dodání léčebného konopí do českých lékáren nemají zájem ani čeští pěstitelé, ani dovozci ze zahraničí. Příčinou může být, že je náš trh malý, nebo česká administrativa.

Léčebné konopí od českého pěstitele bylo v lékárnách k dostání od loňského dubna. Firma Elkoplast Slušovice dodala z první sklizně na základě smlouvy se Státním ústavem pro kontrolu léčiv 11,2 kilogramu konopí, dosud bylo vydáno 2,5 kilogramu. Má ale „trvanlivost“ jen do konce letošního ledna. Další úrodu už od firmy lékový ústav nepřevzal kvůli problémům s požadovaným certifikátem. Zhruba 30 kilogramů konopí tak zůstalo Elkoplastu nezaplacených na skladě. Loni v listopadu vyhlásil Státní ústav pro kontrolu léčiv novou zakázku, ale ze dvou uchazečů žádný nesplnil podmínky. Další výběrové řízení se teprve rozbíhá.

V tuto chvíli tak zbývá teoreticky jediná možnost, dovoz.  „Do současné chvíle nebyla ministerstvu zdravotnictví podána žádná žádost o dovoz konopí pro léčebné použití,“ potvrdila ale včera mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Pacientů, kteří léčebné konopí z lékárny užívají, je v Česku zhruba dvacet až třicet měsíčně. Budou muset hledat jinou možnost léčby. „Pokud nebude na trhu jiná šarže konopí, což v této chvíli není, bude muset o adekvátní léčebné náhradě rozhodnout ošetřující lékař,“ vysvětluje Beatrix Křížová z Fakultní nemocnice Brno.

Lékárníci s nedostupností konopí nic nenadělají. „Pacientům, kteří si od 1. února 2017 přijdou do naší nemocniční lékárny vyzvednout léčebné konopí, se samozřejmě budeme plně věnovat a budeme se snažit najít nějaké pro ně vhodné řešení. Nemáme ovšem v současné době možnost, jak léčebné konopí zajistit," uvádí tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.

„To, že tento stát nemůže zařídit výrobu kvalitního konopí na vlastním území, považuji za tragické.  Je to typickým důkazem chaotické politiky a absence plánování v našem zdravotnictví,“ říká neurolog Martin Jan Stránský, který byl jedním z lékařů, kteří mohli léčebné konopí předepisovat.

Podle pacientského spolku pro léčbu konopím Kopac je chybou Státního ústavu pro kontrolu léčiv, že nezvládl zajistit dostupné české konopí. Podmínky poslední soutěže byly podle spolku neakceptovatelné a příliš komplikované.

České léčebné konopí se prodávalo do lékáren za cenu pro pacienty zhruba sto korun za gram. I to bylo pro některé pacienty finančně nedostupné. V těžkých případech se užívá i pět gramů denně. Mnozí pacienti volí proto pěstování vlastních rostlin. Než bylo české léčebné konopí k dispozici, prodávalo se dovážené za 300 korun za gram.

V Německu nedávno dolní komora parlamentu schválila, že mají léčebné konopí proplácet zdravotní pojišťovny.