Korado rozšíří závod v Bulharsku, do nové linky investuje desítky milionů

Český výrobce radiátorů Korado po loňské akvizici liberecké společnosti Licon Heat pokračuje v další expanzi, tentokrát v zahraničí. Ve své továrně v Bulharsku instaloval novou linku, která zvýší kapacitu podniku a rozšíří i jeho sortiment. Investice se vyšplhá na tři miliony eur, tedy kolem 81 milionů korun.

Linka se podle plánů firmy rozjede již v lednu. „Roční kapacita závodu vzroste až o 650 tisíc jednotek na 1,15 milionu radiátorů, v závislosti na produkční řadě,“ napsal bulharský server Publics.bg. Reálná produkce je nicméně nižší, podle výroční zprávy Korado loni v Bulharsku vyrobilo 239 tisíc topných těles, což byla zhruba pětina celkové výroby firmy.

Společnost investici zdůvodnila rozšířením sortimentu. „Zakoupením této technologie se posouvají technické možnosti našeho výrobního závodu v Bulharsku směrem ke schopnosti vyrábět úplný rozměrový a typový sortiment deskových otopných těles,“ uvedlo Korado ve výroční zprávě. Korado kvůli financování linky uzavřelo úvěrovou smlouvu s UniCredit Bank.

Korado je v Bulharsku již 16 let
Korado vstoupilo do Bulharska v roce 1998, kdy koupilo akcie původního výrobního podniku. V současnosti vlastní 98,2% podílu v Korado Bulgaria. Aktivity závodu ve Strajici se zaměřují zejména na balkánské země (Bulharsko, Rumunsko, Řecko), státy bývalé Jugoslávie a Ukrajinu. Za rok 2013 společnost Korado Bulgaria vytvořila zisk ve výši 599 tisíc BGN, tedy téměř osm milionů korun.

Podle Publics.bg je třímilionová investice součástí firemního investičního programu ve výši 12,5 milionu eur (kolem 343 milionů korun). Bližší informace o tomto programu ale server neuvádí a příliš sdílný nebyl ani šéf dozorčí rady bulharského Korada Tomáš Kollert.

Podle něj podnik mimo jiné i kvůli situaci v oboru nevyhledává publicitu. „Společnost Korado je relativně malá firma, která se pohybuje v průmyslovém odvětví, které aktuálně prochází velmi složitou situací,“ uvedl pro E15.cz.

Turbulentní vývoj

Korado v minulých letech skutečně prošlo turbulentním vývojem, celá skupina dosáhla nejvyšších tržeb, téměř tři miliardy korun, v roce 2006. Od té doby příjmy kvůli dopadům hospodářské krize postupně klesaly na loňských 1,6 miliardy, čistý zisk přesáhl 50 milionů.

Loni v říjnu společnost dokončila akvizici libereckého výrobce konvektorů Licon Heat, díky níž se nabídka Korada rozšířila o podlahové, lavicové, nástěnné a speciální konvektory. Korado se chlubí tím, že patří mezi přední světové výrobce topných těles. Na jeho tržbách se export podílí víc než z poloviny. Firma má sídlo a hlavní výrobní závod v České Třebové. Akcionáři jsou čtyři zakladatelé firmy, ministerstvo financí a Evropská banka pro obnovu a rozvoj.