Kovosvit slaví úspěchy v ruském Azově, spustí tam montážní halu

Kovosvit

Kovosvit Zdroj: Kolaz E15

Strojírenský podnik Kovosvit MAS ovládaný Františkem Komárkem spustí podle informací deníku E15 v pátek montážní halu v Rusku. Společný podnik Kovosvitu a ruské finanční skupiny MTE odstartuje první etapu projektu centra obráběcích strojů v Rusku. V Azově už stojí montážní linka, následovat bude i výrobní.

Komplex vzniká modernizací továrny Donpressmaše na rozloze 35 hektarů. Výše investice by se měla pohybovat kolem 2,5 miliardy rublů (asi 1,5 miliardy korun). Firmy mají ve společném podniku rovné podíly. Kovosvit má dodat know-how a přesnost českých strojů, ruský partner projekt financuje.

„Strategií v Azově je přijít s komplexní službou pro zákazníka, neměli bychom dodávat jen železo, ale nabízet technologická řešení, dodávky a financování. V podstatě přijít s řešením na klíč,“ zdůrazňuje Larisa Táborová, členka představenstva Kovosvitu. Lokálního partnera Kovosvit hledal přes dva roky, získat ho chtěl kvůli rozdělení rizik a rozšíření sortimentu služeb.

V rámci první etapy se v Azově budou stroje montovat, dodávka komponentů z Česka ale bude pokračovat i po spuštění výroby v Rusku. Komárek chce skloubit model transferu technologií s udržením výroby v Sezimově Ústí, kde Kovosvit sídlí od roku 1939. Do modernizace tamní výrobny letos firma investovala 180 milionů korun.

Na Rusko se Komárek soustředí od převzetí firmy v roce 2010. Kovosvit se mu do rukou dostal v rámci dělení jedné z největších tuzemských kapitálových skupin – KKCG. Tehdy Kovosvit nebyl příliš lukrativním byznysem, šlo spíš o outsidera ve skupině. Odbyt na Východ tehdy tvořil třetinu produkce, dnes je to zhruba 60 procent.

Firma dokázala za dva roky zdvojnásobit tržby. Loni dosáhla obratu 1,5 miliardy a zisku 200 milionů korun. Je to především výsledek expanze do Ruska, kam chce prostřednictvím strojírenského centra dotáhnout další tradiční, nejen české, značky. Společnost už zahájila jednání s významnými globálními hráči.