Křetínský bije na poplach: Prodej Chvaletic Czech Coalu by zničil trh s uhlím

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Boj o elektrárnu Chvaletice vrcholí. O novém majiteli by měl zítra rozhodnout státní gigant ČEZ a na trhu sílí spekulace, že ji prodá společnosti Litvínovská uhelná, která je personálně a majetkově propojena s firmou Czech Coal miliardáře Pavla Tykače. Druhý uchazeč - Energetický a průmyslový holding (EPH), společná firma skupin PPF a J&T - ale takový scénář považuje za zásadní ohrožení trhu s uhlím. Tvrdí to šéf EPH Daniel Křetínský.

„Z českého trhu zmizí veškeré volné hnědé uhlí, což ve svém důsledku způsobí na trhu kritickou situaci se silně negativními dopady na teplárenství a průmyslové odběratele,“ řekl Křetínský, který prý má signály, že elektrárnu získá Czech Coal.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ale uvedl, že energetická společnost o prodeji elektrárny zatím nerozhodla. Doplnil také, že ČEZ snižuje objem odebraného uhlí od Czech Coalu.

„Pokud dojde k této transakci, z českého trhu touto jedinou transakcí prakticky zmizí jakékoli volné uhlí,“ řekl Křetínský. „Czech Coal oznámil, že chce snížit produkci na osm milionů tun. V této chvíli ČEZ sám kontrahuje pět milionů tun a podle všeho chystá se prodat zdroj, který spotřebuje tři miliony tun, právě Czech Coalu,“ dodal.

Hrozí závislost na Tykačovi?

EPH podle Křetínského chtěl elektrárnu zásobovat ze svého německého dolu Mibrag. „Pokud bychom získali elektrárnu Chvaletice my, tak bychom v ní spalovali německé uhlí z Mibragu. Pokud by k tomu došlo, tak by se uvolnila kapacita tři miliony tun z tuzemského trhu, která dnes konzumuje české uhlí,“ prohlásil Křetínský. „Zatímco pokud elektrárnu získá Czech Coal, tak tato spotřeba tři miliony tun bude pokračovat,“ doplnil.

„V situaci, kdy je na českém trhu nedostatek uhlí, protože Czech Coal a do jisté míry Sokolovská uhelná snižují svou produkci, jsme nabízeli řešení, které by znamenalo, že na český trh přijdou tři miliony tun z Německa, což by mimořádně pomohlo struktuře trhu. A i z našeho pohledu by to byl smysluplný krok, protože i my máme zájem na zmírnění napětí na trhu dodávek hnědého uhlí do energetiky,“ řekl šéf EPH.

Místopředseda představenstva společnosti Czech Coal Jan Dienstl odmítl, že by na trhu nebyl dostatek uhlí. „Ze strany Litvínovské uhelné všechny nasmlouvané dodávky zákazníkům jsou a budou plněny,“ zdůraznil. „Na druhé straně Daniel Křetínský opakovaně v médiích tvrdí, že je schopen dlouhodobě zásobovat své elektrárny - včetně Chvaletic - vlastním uhlím. Holding EPH tedy zjevně disponuje dostatkem volného uhlí, které může dodat na trh i pro ostatní zákazníky,“ doplnil Dienstl.

„ČEZ výrazně snižuje svoje odběry uhlí od Czech Coalu. V jednání je do budoucna pokles odběru uhlí o více než 40 procent i to, že se ČEZ vzdá veškerého výhřevného teplárenského uhlí. V jednání zůstává pouze odběr studeného uhlí z Vršan pro blízké Počerady,“ uvedl k situaci na trhu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „Toto uhlí teplárny nikdy neodebíraly,“ dodal.

Někdo tahá za nitky

Křetínský dále uvedl, že má signály, že elektrárnu získá Czech Coal. „Veškeré kroky ČEZ v nás vyvolávají obrovský pocit, že ta nabídka nebude vyhodnocena objektivně a že ČEZ z nějakého důvodu směřuje k tomu, že bude preferovat Czech Coal,“ řekl Křetínský. Připomněl, že nabídky na koupi Chvaletic původně podaly EPH i Czech Coal, těžební skupina však loni na podzim nabídku neprodloužila a nyní se o elektrárnu uchází prostřednictvím Litvínovské uhelné.

„ČEZ zatím o prodeji elektrárny nerozhodl, EPH nyní jen spekuluje. ČEZ prodá elektrárnu nejvyšší nabídce, jiný aspekt upřednostnit není možné a byl by na úkor akcionářů,“ tvrdí však Kříž.

Dienstl k prodeji elektrárny uvedl, že kritérii pro vítěznou nabídku jsou cena a schopnost Chvaletice dlouhodobě provozovat. „Jestli ČEZ skutečně směřuje k tomu prodat elektrárnu Litvínovské uhelné, pak asi proto, že dala lepší nabídku. Nedá se předpokládat, že právě této společnosti by ČEZ šel na ruku,“ sdělil.

ČEZ nabízí elektrárnu k prodeji v rámci dohody o narovnání s Evropskou komisí. Dohoda by měla ukončit šetření, které EK vede vůči ČEZ od roku 2009. Komise prověřovala, zda ČEZ nezneužívá své postavení na trhu výroby elektřiny.

Přestože EPH o elektrárnu stojí, podle Křetínského ze z pohledu celkové strategie holdingu nejedná o klíčovou akvizici. „Provozní výsledky EPH jsou takové, že naše EBITDA v tuto chvíli přesahuje poměrně výrazně 800 milionů eur, elektrárna Chvaletice by přispěla v rozsahu maximálně 20 milionů, což není klíčová položka,“ řekl.