Krize evropských energetik sráží investice ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže Zdroj: CTK

Energetický gigant ČEZ na letošní rok plánuje investice za víc než 43 miliard korun, přičemž v dalších letech se mají snížit na zhruba 30 miliard ročně. Pokles je dán tím, že ČEZ již dokončuje rozsáhlou modernizaci uhelných elektráren, do které v předchozích letech investoval přes 100 miliard.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž uvedl, že evropská energetika aktuálně prochází krizí, kdy se nevyplatí investovat do žádných elektráren, které nejsou jinak dotovány. „Taktéž v případě dostavby jaderné elektrárny Temelín dochází k časovému posunu,“ dodal.

Podle něj jednání s uchazeči v rámci projektu pokračují a stále je řada otevřených otázek. „To se odráží i v posunu investičních výdajů spojených s tímto projektem,“ konstatoval Kříž.

Josef Němý z Komerční banky poznamenal, že proti předchozímu plánu z loňského února očekávané investice ČEZ poklesly. Pro letošek skoro o šest miliard a pro rok 2017 dokonce o víc než 13 miliard korun. Snížení podle něj zřejmě souvisí zejména s odsunutím případného zahájení dostavby jaderné elektrárny Temelín.

Plánované investice ČEZ (v miliardách Kč)
Rok 2014 2015 2016 2017 2018
Aktuální plán 43,662 31,538 31,095 28,809 30,686
Loňský plán 49,347 33,303 32,193 42,496

Nynější vláda Bohuslava Sobotky se k rozvoji jaderné energetiky hlásí. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš již dříve podle Hospodářských novin uvedl, že společnost nepodepíše plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než bude mít dohodnuté zaručené výkupní ceny elektřiny ze strany státu nebo jiné obchodní schéma.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dostal za úkol udělat všechno pro to, aby byla stavba bloků elektrárny Temelín zahájena a dostavěna bez státních garancí.

Vývoj akcií ČEZ za posledních 5 let:Graf 7. 3. 2014.Graf 7. 3. 2014. | vagaday@mf.cz

Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová již dříve řekla, že kvůli nízkým cenám povolenek na emise oxidu uhličitého je levnější vyrábět elektřinu ze zdrojů, které více zatěžují životní prostředí. Například nová paroplynová elektrárna v Počeradech, jejíž stavbu ČEZ zahájil v roce 2011, tak bude sloužit jako záložní zdroj.

Podle Němého není snížení plánovaných investic vzhledem k poslednímu vývoji, tedy poklesu tržních cen elektřiny a nejistoty ohledně dostavby Temelína, překvapivé. „Nový plán ČEZ by ale přesto mohl mít pozitivní vliv na cílové ceny analytiků, podle našeho odhadu až v řádu desítek korun. Akcionáři by mohli snížení plánovaných investic také přivítat, protože by mohlo vést k vyšší výplatě dividend, než se nyní očekává,“ dodal Němý.

Ivo Hlaváč: Pro hájení zájmů ČEZ potřebujeme ekonoma i diplomata