Krizové financování Spolchemie končí

Spolchemie

Spolchemie

Ústecká chemička Spolchemie, která patří k největším českým exportérům, má na dosah novou dohodu s bankami o financování. Nadějná firma, kterou tíží staré dluhy, by se tak konečně měla zbavit svého největšího problému. Spolchemie zatím doplácela na krizový režim – bankovní úvěry bylo nutné obnovovat každé tři měsíce.

Od července bude nastaven pětiletý úvěrový rámec. „Pracujeme na tom, bude to zásadní změna,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 šéf Spolchemie Paul Yianni.

Dluh Spolchemie se nyní pohybuje kolem 2,1 miliardy korun, firma splácí ročně zhruba 400 milionů. Společnost, kterou silně zasáhla hospodářská krize v roce 2009, od té doby prošla zásadní restrukturalizací. Loni dosáhla rekordních tržeb 5,14 miliardy korun, zisk vzrostl na 186 milionů.

Se změnami podmínek financování podle Yianniho souvisí také to, že se od května objevil nový věřitel – Poštová banka ze skupiny J&T, která skoupila pohledávky za Spolchemií od ČSOB, Komerční banky a Citibank. Tyto finanční ústavy údajně neměly na změně podmínek pro ústeckou chemičku zájem. Mezi věřiteli naopak zůstává Raiffeisenbank a LBBW.

Yianni odmítá komentovat spekulace, že za skupováním pohledávek pro Poštovou banku může být také snaha vyvést Spolchemii ze současné majetkové struktury. O mateřskou firmu ViaChem podle dostupných informací bojují finančníci Petr Sisák a Miroslav Babej-Kmec, podle některých spekulací Petr Sisák spolupracuje i s majitelem PPF Petrem Kellnerem.

Týdeník Ekonom citoval Babeje-Kmece, podle něhož aktivity Poštové banky mohou vést k insolvenčnímu řízení ve Spolchemii, která by touto cestou nakonec opustila skupinu ViaChem.

Paul Yianni na druhé straně upozorňuje, že Spolchemie, která většinu své produkce vyváží, fakticky působí na mezinárodním trhu. Insolvenční řízení by bylo špatným signálem pro zahraniční odběratele, na čemž podle šéfa firmy nikdo nemůže mít zájem.

Díky nové dohodě s bankami by Spolchemie měla v příštích letech realizovat i nové investice. Zhruba 1,6 miliardy korun chce vložit do nové elektrolýzy, tedy do snížení nákladů a ekologicky šetrnějšího provozu. Yianni upozorňuje, že kvůli horším podmínkám bankovních úvěrů měla Spolchemie nižší rating, nemohla čerpat úvěry od dodavatelů, kteří někdy žádali platby předem.