Levná ropa drtí těžbu v Severním moři, těžaři zavírají vrty

Vzájemná závislost. V Severním moři je vždy několik vrtů závislých na jednom distribučním terminálu a soustavě ropovodů. Když se pár vrtů v takovém hroznu uzavře, musí se náklady na provoz terminálu a ropovodu rozpočítat mezi ostatní.

Vzájemná závislost. V Severním moři je vždy několik vrtů závislých na jednom distribučním terminálu a soustavě ropovodů. Když se pár vrtů v takovém hroznu uzavře, musí se náklady na provoz terminálu a ropovodu rozpočítat mezi ostatní. Zdroj: Profimedia.cz

Těžba ropy v britské části Severního moře je v ohrožení. Loňský propad cen ropy na polovinu nutí těžaře zavírat vrty, které původně chtěli provozovat ještě několik let. Tím ale komplikují život ostatním.

V Severním moři je vždy několik vrtů závislých na jednom distribučním terminálu a jedné soustavě ropovodů, kterými proudí ropa z moře na pevninu. Když se pár vrtů v takovém hroznu uzavře, musí se náklady na provoz terminálu a ropovodu rozpočítat na ostatní. Náklady jim tak rostou a těžaře dostávají pod další tlak.

Zatím poslední obětí propadu cen ropy je skupina vrtů Dunlin, kterou v severním moři provozuje společnost Fairfield. Dunlin se zavřel o pět let dříve, než firma původně očekávala. Fairfield ještě nějakou dobu nechá v provozu plošinu Dunlin Alpha, jejímž prostřednictvím dostávají ropu na pevninu nezávislí producenti. „Dominový efekt se ukazuje jako opravdový problém. Pokud se klíčové plošiny zavřou, postihne to celou těžbu v Severním moři,“ tvrdí Gunnar Olsen, ředitel pro rozvoj ze společnosti Total E&P UK.

Severomořská těžba je na hraně už dlouho. Od maxima před 15 lety klesla o 70 procent na 0,84 milionu barelů za den. Naopak náklady v posledních letech prudce stoupají. Před pěti lety firmy těžily s provozními náklady osm liber na barel, loni to bylo 18,50 libry na barel. U nejdražších vrtů je to až 30 liber za barel. Většina z nich přitom slouží také jako distribuční terminály.

Britští těžaři loni na těžbě prodělali 5,3 miliardy liber při tržbách 24,4 miliardy liber. Letos má být tento výsledek ještě horší, předpovídá asociace UK Oil & Gas. Tržby by mohly spadnout na 17 miliard liber. Aby se firmy vymanily z červených čísel, musely by provozní náklady spadnout o více než 40 procent k deseti librám na barel. Navzdory urputné snaze těžařů a jejich dodavatelů o osekávání nákladů takový pokles letos není pravděpodobný.

Investice do likvidace

Těžaři se také budou muset potýkat s nutností investovat dříve do likvidace vrtů. V roce 2018 by likvidace mohla stát za rok až dvě miliardy liber, odhaduje UK Oil & Gas. Ještě loni na jaře, kdy se čekala bezproblémová těžba, byl stejný odhad téměř poloviční.

Předčasné zavírání vrtů, které slouží i k další dopravě ropy, může významně ovlivnit i budoucí těžbu. V britských vodách leží v dosud netěžených ložiscích přes deset miliard barelů. Jde však o malá ložiska, na která se specializují menší těžaři. Ti ale potřebují ropovody a terminály, které teď provozují giganti.