Levná ropa nahrává zelené energii, státy škrtají fosilní dotace

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil Zdroj: Jarvin Jarle Vines, wikimedia

Prudký propad cen ropy dává vládám řady států prostor k osekávání nákladných dotací pro fosilní paliva. Nejde zdaleka jen o dotovaný benzín, ale také o elektřinu či zemní plyn. V roce 2013 státní rozpočty vydaly na fosilní dotace 548 miliard dolarů. Poprvé po čtyřech letech tato částka poklesla.

Ke snížení nebo úplnému zrušení fosilních dotací se odhodlalo 27 států. Letos můžou přibýt další. Levná ropa automaticky tlačí dolů ceny pohonných hmot, ale také plynu a elektřiny. Země, které energie dotují ve jménu boje s chudobou, tak mohou celkovou sumu subvencí snížit, aniž by to chudé domácnosti pocítily ve svých rozpočtech.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) už přehodnotila svůj výhled, že do roku 2020 narostou fosilní dotace na 660 miliard dolarů. Pokles subvencí pak pomůže rozvoji obnovitelných zdrojů. „Kdyby fosilní dotace neexistovaly, všechny hlavní technologie obnovitelných zdrojů by byly konkurenceschopné s elektrárnami na ropu a těžké oleje,“ říká hlavní ekonom IEA Fatih Birol.

Nejvíce používají fosilní dotace exportéři energetických surovin, především ropy. V Íránu dotace cen energií ročně zemi stojí podle statistik IEA 23 procent tamního HDP. V Saúdské Arábii je to 8,3 procenta. Rusko dotuje plyn a elektřinu pro domácnosti celkovou částkou odpovídající 2,2 procentům HDP. „Lidé si myslí, že na dotace mají právo, protože se tím přímo podílejí na ziscích z přírodního bohatství. Proto je těžké dotace odbourávat,“ dodává Birol.

Na Středním východě se třetina elektřiny vyrábí z dotované ropy. Denně se tak spálí dva miliony barelů ropy, což odpovídá 7 procentům těžby ropného kartelu OPEC. Minimálně část této výroby by mohly nahradit obnovitelné zdroje, pokud by měly vytvořeny rovné soutěžní podmínky. Samy obnovitelné zdroje se však bez dotací neobejdou. V roce 2013 celosvětově spotřebovaly 96,5 miliardy dolarů, přičemž tento účet v následujících letech dál poroste.