Ležák zůstane ležákem, změna se dotkne jen tří procent produkce

Pivo, ilustrační foto

Pivo, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Na etiketách piv i nadále zůstane vžité označení „ležák“. Bude se ale vztahovat na méně piv než dosud, tedy pouze na spodně kvašená piva plzeňského typu o stupňovitosti jedenáct až dvanáct stupňů. Naopak zmizí dosavadní povinnost označovat jako ležák i svrchně kvašená piva typu ale či stout a výrobci je budou označovat jako „plná piva“ s označením typu piva. Zároveň zůstala povinnost uvádět obsah alkoholu, což mělo být podle původního návrhu nepovinné.

Takový je výsledek bouřlivě diskutované vyhlášky, jejíž konečné znění zveřejnilo ministerstvo zemědělství po dohodě s pivovary.
„Stejně jako v našem původním návrhu zůstane v novele zachováno zažité členění piv na skupiny. Není tedy pravda, že zmizí název ležák,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Spodně kvašená výčepní piva a ležáky tvoří drtivou většinu trhu a nové označení „plné“ pivo se podle odhadu Svazu pivovarů týká jen asi tří procent produkce.

Původní návrh byl radikálnější a označení „ležák“ mělo být zcela nahrazeno právě označením „plné“ pivo. To se logicky většině hráčů na pivovarském trhu nelíbilo. Poukazovali na to, že označovat jako ležák právě piva jako ale, stout či pšeničné je nesmysl. Vyhlášku ovšem ještě čeká schvalovací kolečko.

Poté, co ji projedná legislativní rada vlády, musí projít tříměsíční notifikací u Evropské komise. Vyhláška začne platit devět měsíců po zveřejnění ve sbírce zákonů. „Výrobci tak budou mít dostatek času připravit se na změny ve značení piva včetně možnosti doprodání výrobků uvedených na trh před účinností vyhlášky,“ dodal Jurečka.

Glosa: Zrychlený ležák