Likvidaci solárních panelů mají platit výrobci

Německé firmy láká energetická soběstačnost. Na snímku solární panely na střeše haly společnosti Deutsche See

Německé firmy láká energetická soběstačnost. Na snímku solární panely na střeše haly společnosti Deutsche See Zdroj: Deutsche See

České obce varují, že státu zůstanou na krku vysloužilé solární elektrárny, jejichž likvidaci bude muset zaplatit. Poslanec za ODS Tomáš Úlehla podal pozměňovací návrh k právě projednávanému zákonu o odpadech, v němž chce veškerou odpovědnost za likvidaci panelů převést na jejich výrobce.

Původní návrh přitom počítá s tím, že na likvidaci panelů instalovaných před rokem 2013 vytvoří do roku 2019 finanční rezervu jejich provozovatelé. Výrobci by za likvidaci odpovídali až u panelů uvedených do provozu od letošního roku. Takové rozdělení je podle Zuzany Musilové, výkonné ředitelky fotovoltaické asociace Czepho, diskriminační a zbytečně drahé.

Úlehlův nápad, o němž budou dnes hlasovat poslanci, nicméně zvyšuje nejistotu nad budoucí likvidací panelů, která vadí i jeho stranickému kolegovi a ministru životního prostředí Tomáši Chalupovi. Ten tvrdí, že ani povinnost provozovatelů není zatím dostatečná, aby zajistila likvidaci panelů za soukromé peníze. Nicméně ujistil, že hledá způsob, jak dostatek peněz na likvidaci panelů zajistit.

Solární panely ve vybraných krajíchSolární panely ve vybraných krajích | E15

Prosazení Úlehlova návrhu se obává i Svaz měst a obcí. „Majitelé elektráren by se na recyklaci panelů nepodíleli a výrobci by za již instalované zátěže odmítali převzít odpovědnost. Stát by pak musel vynaložit další peníze na dohledávání firem, jež na konkrétní projekty kdysi prodávaly panely,“ tvrdí Pavel Drahovzal, předseda Komise pro životní prostředí Svazu měst a obcí.

Zástupci provozovatelů solárních elektráren s tím nesouhlasí. „Prakticky všichni výrobci panelů instalovaných v ČR, včetně čínských, jsou sdruženi v kolektivním systému PV Cycle, které za recyklaci panelů přebírá odpovědnost. Výrobci a PV Cycle jsou připraveni recyklaci zajistit, pokud jim to české zákony umožní,“ říká Musilová. PV Cycle už jedná o zapojení do jednoho z českých systémů na zpětný odběr zařízení.

Česko musí splnit požadavky směrnice EU o odpadních elektrických a elektronických zařízeních, která požaduje, aby státy do roku 2018 zajistily minimální využití 80 procent a recyklaci 70 procent celkové hmotnosti panelu.