Linde Group investuje v Rusku stovky milionů eur

Linde

Linde Zdroj: Linde-gas.cz

Světová jednička ve výrobě technických plynů, německá Linde Group, se neobává, že by případné ekonomické sankce západu proti Rusku ohrozily její rychle se rozvíjející ruský byznys. „Závody Linde jsou součástí ruských výrobních řetězců,“ vysvětlil na výroční konferenci ředitel společnosti Wolfgang Reitzle.

Rusko firma vnímá jako jeden z nadějných trhů. Navzdory ostré konkurenci rostl její byznys v Rusku o 15 až 20 procent za rok. Na trhu je jedničkou s podílem 15 procent. Ve východní Evropě hodlá firma do roku 2020 růst o 12 procent ročně. Tržby by se v regionu měly vyšplhat na pět miliard eur.

Linde a dalším světovým koncernům nahrává stav ruských závodů na separaci vzduchu a výrobu základních technických plynů. Ty se přestaly stavět na začátku osmdesátých let minulého století a potřebují modernizovat.

„Zároveň jsou ruské firmy stále ochotnější přenechat stavbu a provoz výroben technických plynů ve svých areálech externím společnostem. To otevírá prostor pro růst jak pro naši divizi plynů, tak pro inženýrskou divizi,“ říká Hans-Hermann Kremer, šéf divize Středního východu a východní Evropy.

Firma už vyrábí v Kaluze

Loni spustila firma výrobu v závodě na separaci vzduchu ve městě Kaluga, jehož hlavním odběratelem je ocelárna ZAO KNPEMZ. V červnu podepsala Linde dlouhodobou smlouvu na dodávku plynů s největší ruskou petrochemickou skupinou SIBUR. Součástí smlouvy je také vybudování dvou jednotek na separaci vzduchu za 70 milionů eur.

S ruskou společností KujbyševAzot vytvořila Linde společný podnik Linde Nitrogen Togliatti, který bude dodávat amoniak tamní chemičce. Kvůli tomu společná firma postaví nový závod na výrobu amoniaku za 275 milionů eur.

Zatím posledním přírůstkem v seznamu ruských investic jsou dvě výrobny vodíku v Nižněkamsku v ruském Tatarstánu. Závod za 120 milionů eur bude hotov v roce 2015. Plyn bude odebírat největší tatarstánská ropná rafinerie PSC TAIF-NK.

Celá skupina Linde vykázala loni tržby 16,6 miliardy eur, na oblast Evropy a Blízkého východu připadalo 6,4 miliardy eur. Celosvětový zisk před zdaněním dosáhl 1,8 miliardy eur.

Petr Choulík: Pokles cen elektřiny nás vrátí na německý trh