Lom ČSA nejspíš nezachrání ani prolomení limitů

Těžba uhlí - ilustrační foto (Sokolovsko)

Těžba uhlí - ilustrační foto (Sokolovsko) Zdroj: Rasch Jan/Euro

Hnědouhelný velkolom ČSA Pavla Tykače a Jana Dienstla to má nejspíš spočítané. Těžbu skončí kolem roku 2022, kdy se zarazí u územních limitů těžby. I když o jejich prolomení nyní hovoří ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a další těžbu vehementně prosazují hornické odbory, budoucnost lomu vypadá spíše černě.

Mládkovi by se líbila varianta, kdy se zruší těžební limity v dole Bílina, který patří Severeročeským dolům ze skupiny ČEZ, a částečně se prolomí také u lomu ČSA. Tak, aby se nemusely zbourat obce Černice a Horní Jiřetín. Jenže Mládek dodává, že postup rypadel mimo tyto obce bude pro těžaře nerentabilní. Přirovnává situaci k těžbě uranu. „Vláda rozhodla, že se bude pokračovat s přípravou těžby uranu na Brzkově, i když ta teď není ekonomicky životaschopná. Pokud ale v budoucnu ceny uranu vzrostou, bude cesta k těžbě otevřená,“ říká.

U uhlí v lomu ČSA však tato logika neplatí. „Na přelomu let 2015 a 2016 ukončíme těžbu skrývky odstavením třetího technologického celku. Kolem roku 2022 následně ukončíme těžbu uhlí a poté přistoupíme ke konzervaci a rekultivaci území,“ říká Gabriela SáričkováBenešová, mluvčí Severní energetické, které lom patří.

Zrušení limitů neznamená automaticky těžbu

V pátek Mládek zopakoval, že zrušení limitů neznamená automaticky těžbu. Je třeba vyřešit střety zájmů s vlastníky pozemků a připravit další dokumenty. V optimistickém případě by se vše dalo stihnout do roku 2021, kdy by se mohlo začít s těžbou skrývky za limity. Dá se však čekat, že u lomu ČSA by to trvalo déle, protože i v Mládkově redukované variantě by muselo jít k zemi 170 domů v jižní části Horního Jiřetína.

I kdyby Dienstl s Tykačem na tuto variantu přistoupili, uhlí by se v lomu ČSA netěžilo. Rypadla by roky kopala jen hlínu, než by se k novému uhlí dostala. Mládek by totiž těžaře nasměroval do oblasti vytěženého lomu Obránců míru, přes který by se museli prokopat. Na pokračování těžby by si museli miliardáři půjčit od bank. Lze pochybovat, že ty by se pustily do financování projektu, který by spoléhal na to, že jednou se za uhlí bude platit tolik, aby se předchozí přesouvání hlíny zaplatilo.

V navrhované variantě prolomení limitů by se z lomu ČSA mohlo vytěžit 50 milionů tun uhlí. Ty by podle Mládka měly skončit v teplárnách. Výpočty ministerstva tvrdí, že těžba v ČSA by ročně na trh vrhla dva miliony tun uhlí. Zástupci tepláren si ovšem nejsou jistí, že toto uhlí bude potřeba.

Jan Mládek: Navrhu vládě dvě varianty prolomení těžebních limitů