Lubomír Kovařík z České zbrojovky: Situace v Egyptě nás netěší obchodně ani lidsky

Lubomír Kovařík

Lubomír Kovařík Zdroj: E15

Pokud se tradičnímu českému výrobci loveckých, sportovních a vojenských ručních palných zbraní z Uherského Brodu bude dařit jako v posledních několika letech, může se zakrátko měřit s takzvanou velkou čtyřkou, tedy firmami Beretta, Colt, Heckler & Koch a Sig Sauer.

„Naše rostoucí konkurenceschopnost spočívá hlavně v tom, že jsme uvedli na trh vojenské zbraně nové generace, které si získávají stále větší oblibu u ozbrojených složek po celém světě,“ říká šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík. Hlavní strategie firmy, která pětaosmdesát procent produkce vyváží, spočívá podle něho ve schopnosti diverzifikovat obraty v různých zemích i světadílech.

E15: Zatímco v roce 2009 jste museli kvůli ekonomické krizi propouštět, nyní už třetím rokem hlásíte vzestup. Nabíráte zaměstnance a investujete doma i v zahraničí. Novinkou je otevření pobočky v Brazílii. Na kolik vás přijde?

Počítáme s produkcí asi sto tisíc pistolí ročně určených výhradně pro brazilský trh. Konkrétně půjde o typ CZ 75 P-07 Duty, což je nová kolekce kompaktních zbraní. Projekt financujeme společně s naším brazilským partnerem, který drží 51 procent akcií. Továrnu, kde bude zaměstnána zhruba stovka lidí, otevřeme na jaře příštího roku. Co se týče investic, letos z naší strany dosáhnou dvou desítek milionů korun.

E15: Proč právě Brazílie a ne například USA? I tam vyvážíte množství pistolí a pušek.

Je pravda, že v USA prodáváme ročně asi čtvrtinu až třetinu celkové produkce. Třeba letos to bylo pětapadesát tisíc pistolí, napřesrok plánujeme pětašedesát tisíc. Spolu s naším partnerem jsme ale v Brazílii viděli tak velkou tržní příležitost, že jsme se rozhodli pro založení dceřiné výrobní společnosti právě tam. Je to obrovská země.

E15: V Brazílii bude vaše vůbec první zahraniční výrobní filiálka. Je to tak?

První dceřinou společnost jsme založili v USA. Je ale pravda, že CZ v USA především obchodně a servisně obhospodařuje celý tamní trh. To znamená, že nedisponuje konvenční sériovou výrobou. Na druhé straně přes tuto firmu vlastníme společnost Dan Wesson, což je výrobce legendárních pistolí Colt 1911 a revolverů. Myslím, že není mnoho společností na světě, které vlastní zbrojní fabriku v USA, i když v tomto případě spíše fabričku. Její roční produkce činí asi deset tisíc zbraní.

Doma praskají kapacity ve švech

E15: V roce 2011 jste vyrobili 170 tisíc kusů zbraní, loni 180 tisíc a letos má být celkové číslo ještě o 45 tisíc vyšší. Čím si vysvětlujete tak velký zájem? Jste už srovnatelní s největšími světovými hráči, jako je Beretta, Colt, Heckler & Koch či Sig Sauer?

Díky našim úspěchům ve vojenském sektoru roste povědomí široké veřejnosti o České zbrojovce, čímž se zvyšuje zájem o naše výrobky také na civilním trhu. Podílí se na tom i velmi silná poptávka uživatelů v USA, ale nejen tam. Přestože ve srovnání s Berettou, Coltem, H&K či Sig Sauerem nevyrábíme tak velký počet zbraní, růst naší produkce je mnohem strmější. Současný vývoj skýtá naději, že za čtyři až pět let bychom se jim v množství vyrobených kusů pistolí a pušek mohli vyrovnat.

Dobrá kondice není zcela přesný výraz. Naše firma prochází nejúspěšnějším obdobím své historie

E15: Z možných trhů jste se ještě nezmínil o Evropě, kam podobně jako do USA exportujete rovněž asi čtvrtinu celkové produkce. Na květnovém veletrhu Idet v Brně se hovořilo o spolupráci s polskými zbrojovkami, protože Poláci chtějí v příštích letech utratit za modernizaci své armády v přepočtu asi jeden bilion korun. S jakou polskou firmou chcete uzavřít partnerství? Šlo by přímo o státní koncern Bumar?

Polsko je velmi perspektivní trh. Na druhé straně si ho naši severní sousedé úzkostlivě chrání, což se jim daří i proto, že polské zbrojovky jsou plně kontrolované státem. Konkrétně jednáme s firmou Lucznik Radom, což je jedna z dceřiných společností Bumaru. U nás v Uherském Brodě se navzdory mohutným investicím do výroby ve výši 200 až 250 milionů korun ročně potýkáme s kapacitními problémy a právě Lucznik Radom má velmi vyspělá technologická zařízená podobná těm naším. Se svými kovacími a obráběcími stroji by byl vhodným partnerem pro potřeby našeho exportu do celého světa.

E15: Nakolik jednání pokročila?

Vzhledem k tomu, že trvají už druhý rok, chceme, aby úspěšně skončila co nejdříve. Rozhovory s polskou stranou ale vyžadují více trpělivosti a píle, než jsme si zpočátku mysleli. I když už spolupráce mezi námi existuje, rádi bychom ji rozšířili. Nyní pro nás Lucznik Radom vyrábí pouze některé součástky. Jednáme proto o produkci celých zbraní nebo alespoň větších a složitějších komponentů.

Indie bude pušky testovat celý rok

E15: Vedle Brazílie je pro vás v současnosti největší příležitostí Indie. Jak vypadá přezbrojení indické armády novými útočnými puškami?

Do konce roku by nás měli vyzvat, abychom poslali zbraně určené pro náročné zimní či pouštní testy, konkrétně jde o pětadvacet pušek a deset granátometů, přičemž zkoušky mají trvat zhruba rok.

I v Indii soutěžíme s nejvýznamnějšími producenty na světě. Tento tendr je unikátní v tom, že indické ministerstvo obrany požaduje zbraň, která dokáže střílet obě nejběžnější ráže, tedy 7,62 krát 39 milimetrů a také v zemích NATO používanou ráži 5,56 krát 45 milimetrů. Jde o vůbec první výběrové řízení na multirážovou zbraň na světě.

Lubomír KovaříkLubomír Kovařík|E15Šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík

E15: Narážíte na fakt, že útočná puška CZ 805 BREN, kterou bude postupně přezbrojena celá česká armáda, má výměnnou hlaveň?

V indickém tendru skutečně vycházíme z této zbraně, i když trochu inovované. Indie požaduje o něco delší hlaveň, takže tento typ má pracovní označení CZ 807 BREN.

E15: Odhadnete své šance? Kolik kusů je ve hře?

Ve srovnání se čtveřicí největších hráčů jsou naše šance minimálně stejně velké. Říká se, že Indové preferují evropského výrobce, což výběr zužuje v náš prospěch. Ale samozřejmě je tu ještě německá, italská či švýcarská konkurence. Dohromady jde o 240 tisíc pušek. Z toho šedesát tisíc by bylo vyrobeno v dodavatelské zemi a zbytek v Indii na základě transferu technologií. Jinak do Asie putuje další čtvrtina naší celkové produkce. Vedle Indie mají velký potenciál Thajsko, Filipíny, Indonésie nebo Vietnam.

E15: Za loňský rok vaše firma vykázala rekordní tržby 2,2 miliardy korun, meziročně to byl růst zhruba o 100 milionů. Plán pro letošek je ještě ambicióznější. Stále očekáváte zvýšení tržeb? Ptám se kvůli tomu, že zakázka pro egyptskou policii stojí.

Původním předpokladem bylo ještě letos dodat do Egypta padesát tisíc pistolí. Část dodávky už proběhla, zbylých pětatřicet tisíc zbraní je připraveno k expedici. Současná složitá politická situace v Egyptě nás netěší. Samozřejmě nejen z obchodního, ale také lidského hlediska.

U loveckých zbraní vázly inovace

E15: Z Jižní a Severní Ameriky jsme se přes Evropu a Asii dostali do Afriky. Všechny tyto kontrakty jsou výsledkem posledních let, anebo jde o určitou setrvačnost, kdy udržujete vazby na tradiční trhy?

Jde o kombinaci obojího. Kompletně jsme vyměnili tradiční produktové portfolio a z něho plynoucí potenciál se postupně rozrůstá.

E15: Nyní se vedle loveckých a sportovních zbraní opíráte o zbrusu nové modely pistolí stejně jako o novou generaci útočných a odstřelovacích pušek a rovněž devítimilimetrových samopalů Scorpion EVO 3, tedy o kompletní sortiment dané kategorie pro vojáky. Rozumím tomu správně?

Nejde pouze o zbraně pro vojáky, ale pro ozbrojené složky obecně. Je ale pravda, že poté, co jsme vyvinuli tuto novou rodinu automatických zbraní a dodali ji české armádě, což je zcela nezbytná reference pro export, se zájem našich partnerů a zákazníků skutečně znásobil. To je základ našeho současného úspěchu.

E15: Na odbytu vojenského speciálu se vám ekonomická recese nepodepsala, u lovecké a sportovní produkce ale obrat České zbrojovky klesl více než o třetinu. Proč?

Musím přiznat, že u loveckých a sportovních zbraní nebyla v předchozích letech žádná výrazná inovace. Díky úsilí našich pracovníků v technické a výrobní části firmy jsme ale letos uvedli na trh novou a dle mínění odborné veřejnosti skvělou kulovnici CZ 557. Ta, jak doufáme, zvýší náš export v tomto segmentu napříč všemi regiony.

E15: Z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR donedávna zaznívala kritika ministerstva zahraničí. Měli jste s tímto úřadem v souvislosti s licencemi pro zamýšlené vývozy také problémy?

Ačkoli více než pětaosmdesát procent naší produkce vyvážíme, tak ne. V některých konkrétních případech ale samozřejmě musíme respektovat stanoviska naší diplomacie, kdy kvůli politické nebo jiné situaci vydání potřebné licence nedoporučí nebo odloží.

E15: V roce 2009 tvořila zhruba polovinu vašeho celkového obratu výroba pro automobilový a letecký průmysl. Vzhledem k tomu, že tři čtvrtiny nyní představují zbraně, se tento podíl pravděpodobně změnil.

Tato produkce nyní skutečně tvoří zbývající čtvrtinu obratu České zbrojovky. Za relativním snížením podílu divizí Auto a Aero ale stojí právě nárůst výroby pistolí a útočných pušek.

E15: Řada českých firem stále nepřijímá nové zaměstnance a nemá peníze na investice. Za dobrou kondicí České zbrojovky je pouze sázka na export?

Dobrá kondice není zcela přesný výraz. Naše firma prochází nejúspěšnějším obdobím své historie. Hlavní strategie spočívá ve schopnosti diverzifikovat obraty v různých zemích i světadílech. Když někde vznikne námi nezaviněný problém, jako je například recese v dané zemi, soustředíme síly jinde. Na druhé straně jsou tyto úspěchy vykoupeny velkými investicemi jak do moderních technologií či vývoje nových zbraní, tak do rozšíření spolupráce s našimi partnery a zákazníky.

Lubomír Kovařík (42) Po studiu Vysoké vojenské školy v Košicích nastoupil k armádnímu letectvu. Uniformu svlékl v roce 1993, kdy se začal redukovat počet letadel, a tedy i pilotů. V roce 1995 se stal výrobním ředitelem Škody Praha. Generálním ředitelem České zbrojovky Uherský Brod je od roku 2006.