Maďarsko se těší na návrat indických pneumatik

Maďarsko v soutěži vyhrálo nad Slovenskem, radují se místní média z plánované investice indického giganta ve výrobě pneumatik Apollo Tyres. Sousední země byla ve hře dlouhé měsíce, ale už i slovenský tisk přesun zájmu investora na jih bere jako fakt. Šéf nizozemské dceřiné firmy Apollo Vredestein Luis Ceveniz podle slovenských médií prohlásil, že se firma pro Maďarsko rozhodla kvůli nižším nákladům a lepší infrastruktuře. Podle některých zdrojů však ještě umístění továrny jisté není.

Hodnotu investice zdroje vyčíslují na 500 až 685 milionů dolarů. Výkonný ředitel indické matky Neeraj Kanwar vysvětluje, že společnost má problémy s kapacitami. Očekává, že evropský automobilový trh po překonání krize projeví větší poptávku po pneumatikách, a proto je výstavba nového provozu ve východní Evropě prioritou. „Umístění ve střední a východní Evropě je nejvhodnější z geopolitického hlediska. Dostupnost kvalifikované pracovní síly v rozumné míře byla také jedním z faktorů,“ podotkl.

Odborný internetový portál maďarských výrobců motorových vozidel autopro. hu už napsal o 1200 nových pracovních místech na zatím blíže neurčeném místě v Maďarsku. S odvoláním na indický portál The Hindu naznačil, že investice může odstartovat v roce 2015 a výroba by se mohla rozjet koncem roku 2016. Uvádí, že denně by mělo jít o výrobu šestnácti tisíc pneumatik pro osobní auta a tří tisíc pro nákladní.

Hodnotu investice zdroje vyčíslují na 500 až 685 milionů dolarů

Prezident Spolku subdodavatelů automobilového průmyslu Dénes Klujber ale zůstává střízlivější. Potvrdil zatím pouze intenzivní jednání mezi představiteli maďarské vlády a indické společnosti. Podle dalšího zdroje správní rada Apollo Tyres ještě nepřijala definitivní rozhodnutí o přesném místě nejnovější investice na zelené louce.

Apollo Tyres přitom už jednou v Maďarsku téměř byla. V lednu 2008 tehdejší premiér Ferenc Gyurcsány po jednání v Dillí oznámil stavbu továrny na výrobu sedmi milionů pneumatik ročně, která měla přinést 1500 pracovních míst. Indové si to však už v srpnu rozmysleli, za nepřekonatelné označili administrativní překážky. Město Gyöngyös totiž chtělo v obavě před znečištěním ovzduší vypsat referendum o investici. Společnost pak hledala jiné vhodné místo, plány ale přerušila krize.

Gregor M. Papucsek: Maďarská revoluce pokračuje