Maďarský MOL hledá příležitosti k nákupu v Rusku i v Pákistánu

Průměrná cena Naturalu 95 klesla pod 30 korun za litr

Průměrná cena Naturalu 95 klesla pod 30 korun za litr Zdroj: ctk

Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL se poohlíží po příležitostech k nákupu aktivit nebo celých firem v Severním moři, v Rusku a v Pákistánu. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl šéf divize průzkumu těžby Alexander Dodds. Společnost, která působí také v České republice, chce zvýšit těžbu ropy do roku 2018 až o tři čtvrtiny. Na případné akvizice má k dispozici kolem čtyř miliardy eur (asi 110 miliard korun).

MOL má rafinerie ve střední Evropě, v oblasti těžby se ale angažuje také v Maďarsku, Chorvatsku či v Rusku. V České republice provozuje sítě Pap Oil a Slovnaft. Loni v prosinci schválil český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prodej 44 čerpacích stanic Lukoilu této maďarské společnosti. V roce 2013 koupil MOL podíly v příbřežních polích v Severním moři.

Podnik nadále usiluje o zvýšení produkce ropy ze současných zhruba 104.000 barelů denně na 170 tisíc až 180 tisíc barelů, řekl Dodds. Část tohoto růstu bude pocházet ze současných aktivit. „Nadále usilujeme o akvizice, především za současných nízkých cen,“ řekl agentuře Reuters. „Máme přístup ke zhruba čtyřem miliardám eur na možné akvizice. S nákupy nespěcháme,“ řekl.

Firma uvažuje o možném převzetí jiné společnosti a některých aktivit v norské oblasti Severního moře. V britském sektoru má příležitost k dalším dvěma akvizicím některých aktivit, řekl Dodds, podrobnosti ale neuvedl. V Rusku MOL jedná „o možném společném podniku nebo převzetí aktivit“ se společností, jejíž název Doods odmítl sdělit. Případná transakce by zvýšila objem těžby v Rusku z nynějších 6000 barelů denně na dvojnásobek. V Pákistánu MOL dokončuje převzetí nadpolovičního podílu v bloku v centrální části země od čínské ZhenHua Oil Company.

Firmy i aktivity, o které MOL vyjádří zájem, musí být životaschopné i při nižších cenách ropy, řekl Dodds. Ceny od loňského června klesly o více než polovinu a podle Doddse ještě nedosáhly dna.