Mají svůj proud, a přesto státu platí. Nezávislí provozovatelé se bouří

Fotovoltaické panely na střeše statku v Bavorsku.

Fotovoltaické panely na střeše statku v Bavorsku. Zdroj: profimedia.cz

Provozovatelům energeticky nezávislých „ostrovních“ systémů se nelíbí speciální poplatek, který jim vyměřil Energetický regulační úřad (ERÚ). Nejde o vysokou částku, pro běžnou rodinu by se jedná zhruba o 37 korun ročně, podle výkonného ředitele Aliance pro energetickou soběstačnost Martina Sedláka jde ale o princip.

„Není přece žádný důvod zpoplatňovat ostrovní systémy , které jsou poháněné sluneční elektřinou, protože je to stejný princip jako třeba ostrovní systémy na bázi dieselagregátu, od kterých nikdo nechce licenci ani poplatky,“ myslí si Sedlák. Dodal, že kdyby ERÚ na svém nesmyslu trvalo, může také časem začít vybírat haléře za solární světla na zahradách.

Poplatek ve výši 2,11 koruny za megawatthodinu slouží podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky k financování ERÚ a náklady operátora trhu spojené se zajištěním činnosti výplaty podpory podporovaným zdrojům. „Energetický regulační úřad je tedy částečně financován z těchto poplatků, roční výše takového příjmu je v tisících korunách,“ sdělil serveru E15.cz Chvojka.

Povinnost platit se na ostrovní systémy vztahuje od 1. ledna 2013, zákonodárci novelu zákona schválili loni v květnu. Vztahovat by se měla pouze na ostrovní systémy, které pobírají státní podporu formou zelených bonusů a mají licenci. „Dá se odhadnout, že takových bude mezi ostrovními systémy menšina,“ konstatoval Sedlák.

Rodina, která si na střechu nainstaluje solární panely o výkonu například pět kilowattů, což je zhruba český průměr, ročně vyrobí přibližně pět megawatthodin. Ročně tak zaplatí podle Sedláka poplatek ve výši 37 korun, pokud by po nich chtělo ERÚ celou částku za činnost operátora trhu, anebo 10,55 pokud by platili pouze částku spojenou s administrací podpory.

Stát, který daní Slunce

Stát by ale měl podle Sedláka z principu ostrovní systémy podporovat a ne je zpoplatňovat. „Zvyšuje tím nezávislost rodin na elektrárenských společnostech, účtech za elektřinu a posiluje decentralizovanou výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ dodal. Například Německo se podle něj snaží o nasměrování solární energetiky na střechách právě k lokálnímu využití v kombinaci s bateriemi.

„Jsme asi první stát na světě, který dokázal zdanit slunce,“ uvedl v diskuzi k poplatkům pro ostrovní systémy například Jaromír Bednář.

Aliance pro energetickou soběstačnost chce proto prosadit vyšší podpory u ostrovních systémů a možností ukládání elektřiny ze solární energetiky. „S ERÚ jsme o této věci dosud nejednali, ale chystáme se téma vyšší podpory ostrovních systémů a možností ukládání elektřiny ze solární energetiky otevřít během připravované novely zákona o podporovaných zdrojích,“ sdělil Sedlák.

Podpora pro ostrovní systémy platila do roku 2010, kdy byla novelou předchozího zákona na podporu obnovitelných zdrojů zrušena, a to včetně instalací, které byly díky podpoře realizovány. Znovu se vrátila s novým zákonem o podporovaných zdrojích, ovšem již pouze pro instalace provedené v minulosti a do výkonu 30 kilowatt. Od roku 2012 nové ostrovní systémy nemají žádnou podporu.

: