Malé elektrárny se obejdou bez papírování. Budou ale odstřižené od sítě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Malé, zejména domácí elektrárny, by se měly obejít od začátku roku 2015 bez složitých povolovacích procesů. Zároveň si ale ministerstvo průmyslu a obchodu vymiňuje, že budou mít nulový přetok do elektrizační soustavy. To ale podle energetiků dobrou myšlenku „vykastruje“. Ministerstvo chce změnu, která je součástí novely energetického zákona, začátkem května poslat do mezirezortního řízení.

Papírování by se podle ministerstva průmyslu a obchodu mohly vyhnout zdroje o výkonu do 10 kilowatt. „Pro provoz bude potřeba pouze zpráva revizního technika a ohlášení u příslušného správce distribuční sítě. Pro taková zařízení nebude potřeba mít licenci na výrobu elektrické energie, a tedy se nebude jednat o podnikání,“ sdělil serveru E15.cz ředitel sekce energetiky ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Gebauer. Jak ale zdůraznil, jde zatím o pracovní číslo.

„Předpokládáme velkou diskuzi k tomuto tématu v rámci mezirezortního připomínkového řízení,“ dodal. Omezené papírování by se podle něj netýkalo pouze obnovitelných zdrojů, ale také například plynové kogenerace.

Spor o přetoky

Energetici odstranění administrativních bariér na jednu stranu vítají, na druhou ale upozorňují, že nulový přetok je problematický. „Technicky se to řešit dá, ale prodraží to celé zařízení, takže se to už tolik nevyplatí a rozvoj obnovitelných zdrojů to přibrzdí. Domnívám se, že přetoky by měly být povoleny, zejména jde-li o zdroje do 10 kilowatt,“ uvedl energetický poradce ze sdružení Ekowatt Karel Srdečný. Řešení vidí v tom, že výrobci za elektřinu, kterou dodají do sítě, nedostanou nic zaplaceno a distributoři by ji mohli využít „hned ve vedlejším domě“.

„V podstatě už dnes, pokud je elektrárna vybavena zařízením proti přetoku, nebo není propojena se soustavou, ji lze provozovat bez jakékoli administrativy. Takže novela bude celkem k ničemu. To ukazuje, že ministerstvo průmyslu ve skutečnosti žádný problém neřeší,“ konstatoval Srdečný.

Nulový přetok v podstatě také podle energetického konzultanta společnosti Calla Eduarda Sequense vylučuje plynovou mikrokogeneraci, kde bude tepla přebytek. „Potřebujeme i u nás zavést mechanismus zvaný net-metering, který umožňuje přebytečnou elektřinu dodávat do sítě a zase adekvátní množství odebrat v čase potřeby,“ upozornil Sequens. Lze jej podle něj nastavit tak, aby byl finančně výhodný jak pro výrobce, tak pro provozovatele sítě, kterému snižuje ztráty.

Zjednodušení připojování pro zdroje do 10 kilowattů je podle Martina Sedláka z Aliance pro energetickou soběstačnost sice dobrá úvaha například pro rodinné domky u bytových domů ale může být instalace i větší, například okolo 20 až 30 kilowattů.

Zjednodušením administrativy pro malé elektrárny se ministerstvo průmyslu a obchodu zabývá už více než rok, původně se mělo týkat zdrojů do dvou kilowatt, což energetici kritizovali.

Už za rok bez povolení. Ministerstvo podpoří domácí elektrárny