Malé prolomení limitů v lomu ČSA by bylo ztrátové

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

O budoucnosti další těžby hnědého uhlí rozhodne vláda v září. „Bude to konečné rozhodnutí ohledně možné těžby. To dá jistotu energetikům i obyvatelům regionu,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc. Ministerstvo však zatím teprve počítá, kolik uhlí vůbec bude Česko v budoucnu potřebovat. Hotová má být tato studie do konce června.

Nynější diskuze o prolomení hnědouhelných limitů bez konkrétních čísel nemá reálný základ. Jisté je, že bez hnědého uhlí se neobejdou teplárny.

„Teplárny a závodní energetiky budou spalovat v roce 2020 12,4 milionu tun uhlí. Z toho potřebujeme 3,77 milionu tun kvalitního výhřevného uhlí. Tři čtvrtiny dodává lom Bílina, 22 procent pochází z lomu ČSA,“ vypočítává Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení.

Nejkontroverznější variantou prolomení uhelných limitů, jak je navrhuje ministr průmyslu Jan Mládek, je postup těžby lomu ČSA přes obce Horní Jiřetín a Černice. Ročně by se mělo těžit šest milionů tun uhlí.

Přečtěte si komentář Petra Holce:

„Ekonomicky by vycházela i nižší těžba, třeba čtyř milionů tun. Jenže pořád nevíme, kolik a jaké uhlí bude Česko potřebovat. Pro rozjezd těžby budeme stejně potřebovat dlouhodobé odběratelské smlouvy. Až ty ukážou skutečnou potřebu uhlí,“ tvrdí Petr Kolman, generální ředitel Severní energetické, která v lomu ČSA těží.

Pro Severní energetickou je nepřijatelná varianta částečného prolomení limitů a zachování větší části Horního Jiřetína. V této variantě by se vydobylo šestkrát méně uhlí než po plném prolomení. Kvůli vysokým fixním a dalším nákladům by dílčí těžba znamenala ztráty v řádu desítek miliard korun.

Kolman považuje zrušení těžebních limitů za šanci, aby Severní energetická mohla začít s obyvateli Horního Jiřetína vážně mluvit o přestěhování obce. Finanční nabídku pro obyvatele teď dokončuje. „Bude jednodušší a o něco vyšší než ta minulá,“ dodává Kolman. Vedení Jiřetína však stěhování kvůli těžbě odmítá.