Máme zakázky na deset let, pochvaluje si výrobce automobilových součástek Kostal

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Výrobce mechanických a elektronických součástek pro automobilový průmysl Kostal CR příznivě pociťuje oživení ekonomiky a má zakázky až do roku 2025. Při dnešní návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky a ministra průmyslu Jana Mládka to v závodě ve Zdicích na Berounsku řekl jednatel Kostal CR Joachim Grabowski.

Firma, která je součástí světového koncernu rodinné firmy Kostal, ve Zdicích zaměstnává kolem 1300 lidí. Je tak významným zaměstnavatelem v berounském regionu. Loni utržila 5,5 miliardy korun, letos by to mělo být více, možná až šest miliard. V letech 2017 a 2018 má naplánovaný růst obratu na osm až devět miliard korun.

Pracoviště Kostal CR se zaměřují na výrobu a montáž elektronických komponentů pro autopříslušenství a další průmyslové aplikace. Společnost dodává komponenty do závodů v automobilovém průmyslu po celém světě, mimo jiné i největší tuzemské automobilce Škoda Auto.

Sobotka novinářům po prohlídce závodu řekl, že ho těší růst průmyslové produkce, která je páteří ekonomiky a silným růstem přispívá k vytvoření volných pracovních míst. Česko letos patří mezi první pětku zemí Evropské unie, kde roste průmysl nejrychleji. Rychleji výroba rostla v prvním pololetí jen v Irsku, Maďarsku, na Maltě a v Polsku. Tuzemská průmyslová produkce od ledna do července vzrostla meziročně o pět procent.

„Vítám ta čísla, která se týkají průmyslu, protože ze světové ekonomiky úplně dobré zprávy nemáme. Čekáme, jak bude pokračovat vývoj v Číně po nejistotě, která tam byla na akciových trzích. Dochází k určitému zpomalení světového obchodu, známe problémy v Rusku,“ připomněl Sobotka.