Manažer Biocevu skončil. Se zlatým padákem

Nadstandardně placený manažer státního projektu Biotechnologického a biomedicínského centra (Biocev) Jan Zemánek na konci září skončil. Podle informací deníku E15, který na případ jeho statisícových příjmů upozornil, neodešel s prázdnou. Jako odstupné dostal 1,75 milionu korun, shodují se důvěryhodné zdroje z akademických kruhů.

Výstavba pracoviště spadá pod Ústav molekulární genetiky Akademie věd ČR. Jeho ředitel Václav Hořejší potvrdil, že Zemánek odešel po vzájemné dohodě. Upřesnit výši jeho odstupného však nechtěl. Přitom fungování ústavu, který Zemánka štědře honoroval a na rozloučenou mu dal zlatý padák, je hrazeno z veřejných peněz. Ministerstvo školství potvrdilo, že zatímco zahraniční vědce působící v tuzemsku dotuje EU, manažery center, jako je Biocev, platí stát.

I když Hořejší už dříve přiznal, že Zemánkovy měsíční výdělky „skutečně nadstandardní jsou“, konkretizovat je kvůli ochraně osobních údajů odmítl. Hořejší nevyhověl ani žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím, který se vztahuje na funkcionáře s rozhodovacími pravomocemi. „Pozice pana Zemánka je subalterní, má pod sebou pouze čtyři podřízené. Žádná významná rozhodnutí samostatně neprovádí,“ odůvodnil své stanovisko Hořejší. Žádost E15 zamítl i předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

Ústav molekulární genetiky není zdaleka jediná státní instituce, která mzdy a odměny svých vedoucích pracovníků tají. Hlavní anticenu v soutěži o přístupu úřadů k poskytování informací nedávno dostal pražský magistrát.