Maroko elektrárnou Evropy? Německo tlačí na realizaci energetické sci-fi

Fotovoltaika v Maroku

Fotovoltaika v Maroku Zdroj: profimedia.cz

Saharská poušť, kde ostré slunce svítí celý den, jako solární elektrárna pro celou Evropu? Zní to jako sci-fi, ale německá vláda a další země tlačí na to, aby se z této myšlenky stala realita.

Vlády evropských a afrických zemí v čele s Berlínem tlačí na urychlenou výstavbu solární elektrárny v saharské poušti v Maroku, která má Evropu zásobovat elektřinou vyrobenou ze slunce. Na projektu zvaném Desertec se má podílet Německo, Španělsko, Francie, Itálie a Maroko. Smlouva na výstavbu elektrárny za 600 milionů eur má být podepsána na začátku listopadu. Nejdříve ji podepíše Německo a Maroko, ostatní země se přidají později, píše německý deník Süddeutsche Zeitung.

Desertec je pionýrský projekt založený na myšlence vyrábět solární energii v Sahaře, kde je sluneční záření intenzivní a předvídatelné a dopravit ji do Evropy, kde slunce svítí méně. O projektu už se mluví několik let, nyní ale účastí evropských států nabírá konkrétní podobu. Pět účastníků chce realizaci solární elektrárny urychlit podpisem smlouvy, zjistil německý deník. Mezinárodní účast deníku potvrdil jak marocký ministr průmyslu Abdelkader Amara, tak mluvčí spolkového ministerstva hospodářství. Solární park má vyrůst v marocké obci Ouarzazate v letech 2014 až 2016.

Soukromé firmy dosud braly Desertec se značnou rezervou, německý Siemens dokonce před několika dny oznámil, že od projektu odstupuje. Firmy odrazovala řada nejasností ve způsobu financování a také právní překážky. Podpis mezinárodní smlouvy by je však mohl přilákat zpět.

Projekt Desertec (zdroj: DESERTEC Foundation, www.desertec.org)Projekt Desertec (zdroj: DESERTEC Foundation, www.desertec.org) | DESERTEC Foundation, www.desertec.orgDesertec je koncept nadace DESERTEC pro využívání sluneční energie pouští na severu Afriky a větrné energie na severozápadě Evropy. Počítá s vybudováním inteligentní sítě elektráren a rozvodů ze severu na jih. Projekt DESERTEC byl zahájen pod záštitou TREC (Transtředozemní spolupráce obnovitelných zdrojů energie) a údajně Římského klubu.

V to věří i Paul van Son, šéf německé firmy Dii, která projekt Desertec vede. Konsorcium je složené z asi padesáti firem, mezi nimiž nechybí Deutsche Bank, RWE, italský Enel nebo saúdsko-arabský energetický koncern Acwa Power.

Projekt elektrárny pro EU má být financován dílem soukromými investory, dílem vládami zúčastněných zemí. Dii je připravena stavbu zainvestovat z jedné třetiny, tedy částkou 200 milionů eur.

Stavba elektrárny je ale jenom počátkem velkolepých plánů, které mají z Maroka udělat solární elektrárnu Evropy. Dii si dala za cíl do roku 2050 sluneční elektřinou ze Sahary pokrývat 15 procent evropské spotřeby energie. Náklady na takovou výstavbu se odhadují v řádech stovek miliard eur.

Od projektu si hodně slibuje také marocká vláda. Rabat chce jednak snížit svojí závislost na dovozu energie (Maroko dosud téměř veškerou energii dováželo), jednak získat exportem energie do EU stabilní přísun peněz do státního rozpočtu.

Kabely do Evropy už jsou položeny: na mořském dně leží dva dráty, které Maroko napojují na Gibraltar a s ním i na evropskou rozvodnou síť.

Elektrárna Andasol ve ŠpanělskuElektrárna Andasol ve ŠpanělskuV Evropě je největší solární elektrárnou projekt Andasol ve Španělsku. Nejde ale o klasickou fotovoltaiku, elektrárna využívá tzv. koncentrační sluneční kolektory, které pro výrobu elektřiny využívají klasické parní turbíny. První komerční elektrárny tohoto typu jsou již dvacet let v provozu v Mohavské poušti v Kalifornii.