Města šetří nákupem elektřiny na burzách

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Skoro pětina českých měst si nakoupila elektřinu pro své organizace na příští rok přes komoditní burzy. Ve srovnání s výběrovým řízením, což je stále nejrozšířenější metoda výběru dodavatelů proudu, mohou na burze města získat lepší cenu. Na Českomoravské komoditní burze Kladno letos našlo dodavatele 75 měst.

„To je nárůst o 50 procent ve srovnání s loňskem. Kromě měst nakoupilo přes burzu elektřinu nebo plyn také devět krajů, deset ministerstev a desítky dalších veřejných institucí,“ říká Martin Soukup, tiskový mluvčí burzy. Nově vzniklá Komoditní burza Profit za tři měsíce fungování zprostředkovala obchod více než třiceti městům a veřejným institucím.

Častěji než v minulosti se města spojují a hledají společného dodavatele. Letos poprvé se takto dalo dohromady pět největších měst Karlovarského kraje, Karlovy Vary, Sokolov, Cheb, Loket a Kraslice. „Chtěli jsme větším poptávaným množstvím získat lepší cenu. Nakonec v burzovní aukci vyhrála společnost Centropol. Jen město Karlovy Vary ušetří díky tendru zhruba 10 procent nákladů na elektřinu. Ve srovnání s loňskem, kdy nám dodával elektřinu také Centropol, budeme mít účet o 2,1 milionu korun nižší,“ řekl deníku E15 karlovarský primátor Petr Kulhánek. Kdyby šlo město cestou tradičního výběrového řízení, tak dobrou cenu by prý nezískalo.

„Nákupem energií na komoditní burze vždy získáváte nejlepší možnou cenu nákupu v daném okamžiku. Režim veřejné zakázky v otevřeném nadlimitním řízení je proces nejméně na čtyři měsíce, během nichž může cena vzrůst,“ tvrdí Ondřej Grohar, předseda burzovní komory KB Profit. Pro obchodníky s energiemi ovšem tendry na burze nejsou příliš lukrativní.

„V případě burz nejsme schopni se v jeden okamžik přihlásit do všech vyhlášených aukcí a především v závěru roku jsme byli nuceni se některých neúčastnit,“ říká Lukáš Pokrupa, obchodní ředitel Centropolu, u něhož se dodávky městům podílejí na celkových tržbách zhruba z 15 procent.

„Z dlouhodobého hlediska elektronické aukce ničí trh a ženou dodavatele mnohdy do ztrátových obchodů. Také uváděné úspory oproti minulému období jsou zavádějící, protože v průběhu roku cena elektřiny kolísá,“ soudí Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy. Při jednorázovém nákupu na celý rok podle něj města ušetří jen na marži dodavatele, která tvoří pět procent ceny za silovou elektřinu. Větších úspor se dá dosáhnout stanovením strategie nákupu, kdy kupující využívá průběžného kolísání cen energie.

První soutěž probíhá v Praze

Letos poprvé vybírá dodavatele elektřiny v elektronické aukci i Magistrát hlavního města Prahy. Díky soutěži by měl ušetřit až 30 procent nákladů za maloodběr energie. Do tendru se přihlásilo pět uchazečů, z nichž se vybírala nabídka s nejnižší cenou. Vítěze tendru magistrát zatím nemůže zveřejnit, protože zakázka ještě oficiálně neskončila.