Miliardy bez veřejné soutěže? Podle ČEPS i ministerstva je vše v pořádku

ČEPS, rozvodna

ČEPS, rozvodna Zdroj: ctk

Správce české přenosové soustavy, společnost ČEPS, ročně v průměru vypíše přes dvě desítky výběrových řízení v hodnotě několika miliard korun. Letos ale až 70 procent financí putuje na tendry bez soutěže. Podle protikorupčního sdružení Oživení je to zarážející. Podle ČEPSu i ministerstva průmyslu a obchodu ale správce postupuje podle zákona.

V roce 2013 akciová společnost, jejímž jediným akcionářem je ministerstvo průmyslu a obchodu, vypsala třicet výběrových řízení v objemu zhruba 4,4 miliardy korun, 72,3 procenta částky pak plynulo na zakázky, které se uskutečnily v jednacím řízení bez uveřejnění. To se týkalo i tendru na stavebně-montážní práce u transformovny Mírovka I v hodnotě 814,9 milionu korun či transformovny Bezděčín za 537,5 milionu korun.

Předseda protikorupční organizace Martin Kameník upozorňuje na to, že to není normální stav. „Značí to, že se ČEPS příliš nesnaží soutěžit,“ konstatoval.

Podle mluvčí společnosti Zuzany Dvořákové ale správce české přenosové soustavy zadávací řízení bez uveřejnění používá jen při uzavírání dodatků ke smlouvám, které vzešly z řízení s uveřejněním. „Dále pouze ve výjimečných případech týkajících se specifických zakázek, jako jsou například smlouvy s distributory či technický systém fyzické ochrany,“ dodala.

Nadlimitní veřejné zakázky na dodávky a stavební práce týkající se přenosové soustavy firma podle mluvčí v posledních letech zadává výhradně formou jednacího řízení s uveřejněním. „Tím ČEPS sleduje zásadu transparentnosti, rovného zacházeni a zákaz diskriminace dle zákona o veřejných zakázkách, tak, aby dosáhla co nejefektivnější cenové nabídky na trhu,“ konstatovala Dvořáková.

To samé stanovisko zastává také ministerstvo průmyslu a obchodu. „Podle informací, které má ministerstvo jako zástupce akcionáře k dispozici, postupuje ČEPS při zadávání veřejných zakázek striktně dle zákona o veřejných zakázkách a nadlimitní veřejné zakázky jak na technologie, tak i stavebních prací jsou zadávány jednacím řízením s uveřejněním,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí resortu Filip Matys.

Dodal, že jednacím řízením bez uveřejnění jsou zadávány pouze dodatky ke smlouvám a specifické smlouvy se zásadním bezpečnostním dopadem na kritickou infrastrukturu státu.

Protikorupční organizace to ale vidí jinak, už to, že dodatky v stamilionových hodnotách ČEPS vůbec vypisuje, je podle Kameníka selhání správce v plánování projektů.

Až 70 procent zakázek správce přenosové soustavy se týká stavebních prací, na strojírenské produkty připadá 9,7 procenta, zbytek se dělí mezi informatiku a telekomunikace či například informatiku, vyplývá to z údajů serveru vsechnyzakazky.cz. Nejčastěji vítězí ve výběrových řízení ČEPSu společnosti SAG Elektrovod, EGEM či Siemens.

Sítím pomohou speciální transformátory