Mirko Kovats musí sehnat devadesát milionů eur. Má na to den

Mirko Kovats

Mirko Kovats Zdroj: a-tecindustries.com

Na začátku září dal Mirko Kovats skupině Penta košem. Tehdy to vypadalo, že česko-slovenská skupina je v boji o rakouský strojírenský koncern A-Tec definitivně ze hry. Přednost dostalo konsorcium Contor složené z několika firem. Jenže Penta nesložila zbraně, Kovatsovo rozhodnutí napadla u soudu a pod vlivem této žaloby si jeden z členů Contoru koupi rozmyslel. Zbylým zájemcům tak chybí devadesát milionů eur. A zbývá jim den na to je sehnat.

To se v rakouském průmyslu ještě nestalo. Mimořádně svolaná valná hromada akcionářů, jejímž jediným cílem bylo odsouhlasit prodej bankrotujícího koncernu, přišla zbytečně, protože v poslední vteřině si to rozmyslel jeden z investorů. Přesně to se ve středu přihodilo strojírenskému podniku A-Tec, jehož šéf Mirko Kovats musel svoji žádost o schválení prodeje firmy stáhnout zpátky. Do zítřejšího dne musí Kovats věřitelům zaplatit 210 milionů eur, jinak jeho zadlužený podnik A-Tec zkrachuje. To je příležitost pro Pentu, kterou Kovats 5. září tak razantně odmítl. Prodej A-Teku tak zůstává napínavý do poslední chvíle.

„Penta rozhodne o osudu A-Teku,“ hlásá dramatický titulek středečního vydání rakouského deníku Die Presse. Deník popisuje napjatou atmosféru valného shromáždění, kdy na neustálé dotazy akcionářů nakonec Kovats nervózně odpovídá: „Zapište si, že s Pentou jednat budeme.“

Předchozí pokusy Penty koupit A-Tec byly silně emotivní. Kovats Pentě předhazoval, že ji „založili členové KGB“. Penta zase odpovídala, že Contor je jen Kovatsem „účelově nastrčenou“ firmou, kterou vlastní lidé z A-Teku. To se také prokázalo – Contor založil dlouholetý zaměstnanec A-Teku Thomas Schätti. „Contor pro nás není investorem,“ uvedl dříve pro deník E15 mluvčí Penty Martin Danko.

Skupina poté výběr Contoru jakožto investora napadla u soudu. Podle Kovatsova plánu si měly pod rouškou Contoru koncern A-Tec po částech rozebrat různé firmy. Akciový holding Solstice, patřící pákistánskému miliardáři Alshairu Fiyazovi, měl za devadesát miliard eur koupit těžební společnost Brixlegg, po žalobě Penty ale vycouval. Podle rakouských médií je dohoda A-Tek a Penty o prodeji Brixleggu na spadnutí. Penta to ale zatím odmítá.

Pentě klesl čistý zisk, aktiva rostla

Skupině Penta Investments loni klesl zisk po zdanění na 49,7 milionu eur (zhruba 1,2 miliardy korun) ze 156,2 milionu eur v předloňském roce. Aktiva skupiny naopak meziročně stoupla, a to o 28 procent na 3,42 miliardy eur. Pod propad zisku se podepsaly nákupy nových firem, společnost žádný titul neprodala. Penta se zajímala o zkrachovalou Sazku, ale do tendru na prodej se nepřihlásila. Výběrové řízení, ve kterém uspěly PPF a KKCG, se Penta chystá napadnout. Za Sazku nabízela nejvíce z účastníků, a to pět miliard korun.