Mládek žádá od NWR nový plán záchrany OKD

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: ctk

Těžařská firma po vládě chce, aby s odbory dojednala snížení mezd. Ministerstvo průmyslu i odbory to považují za nepřijatelné.

Začíná hra o přežití dolů OKD. Brzký konkurz mateřské firmy NWR už nevylučují jen analytici, ale mluví o něm i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a odboráři. „Teď už jde o existenci celého OKD. O tom chtějí jednat manažeři NWR. Návrh, který předložili, je ale nedůstojný. Očekávám, že na lednové jednání přijdou s novým,“ říká Mládek.

Ministr o situaci v OKD jednal s šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou a šéfem hornických odborů Janem Sábelem. V pondělí se jím bude zabývat vláda a tripartita. NWR nechce probíhající jednání s vládou komentovat.

Konkrétní představy NWR Mládek nechce komentovat. Odboráři nicméně uvádějí, že šéfové těžařské firmy chtěli po státu, aby za ně s odbory vyjednal plošné snížení mezd o pět procent. „Připomíná to požadavek na výpalné. Firma se snaží vzbudit dojem, že za situaci není odpovědná,“ tvrdí Středula. Případný konkurz by podle něho nakonec mohl být nejlepším řešením, pokud by z něho vzešla ozdravená firma v rukách nového vlastníka.

Mládek: Za určitých okolností jsme ochotni zapojit státní podnik Diamo na řízený a sociálně citlivý útlum dolů

Na Ostravsku je ohrožena práce pro dvacet až třicet tisíc lidí. Z aktuálních zkušeností plyne, že propuštění horníci ani v době klesající nezaměstnanosti nenacházejí v regionu novou práci. Vláda by mohla horníkům, kteří by přišli o práci, pomoci v rámci sociálního systému. „Za určitých okolností jsme ochotni zapojit státní podnik Diamo na řízený a sociálně citlivý útlum dolů. Nebylo by to ale úplně přímočaré,“ říká Mládek.

Případné zapojení státní firmy do útlumu by musela posvětit Evropská komise. NWR čelí klesajícím cenám uhlí a vysokým dluhům. Během restrukturalizace sice firma snížila náklady na vytěženou tunu uhlí na 69 eur, ale pořád je v červených číslech. Navíc zápasí s nedostatkem hotovosti.

Na konci třetího čtvrtletí měla na účtech 57 milionů eur. Pokud by hotovost klesla na 40 milionů, musela by firma předčasně splatit část úvěrů. Na konci října se hotovost NWR zvedla na 77 milionů eur, uvedl v listopadu finanční ředitel firmy Boudewijn Wentink. „Další kolo restrukturalizace společnosti se zdá být nevyhnutelné,“ komentoval výsledky za třetí čtvrtletí analytik Patria Tomáš Sýkora.