MOL kvůli nízkým cenám ropy přehodnocuje investiční plány

Čerpací stanice MOL

Čerpací stanice MOL Zdroj: Repro Romania-insider.com

Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL zastaví investice, které se kvůli současným nízkým cenám ropy již nevyplácejí. Uvedla to agentura MTI. Holding se prý hodlá pouštět jen do takových investic, kde se mu vložené prostředky s ohledem na aktuální a předpokládané ceny ropy a plynu mohou vrátit.

Skupina MOL působí i v České republice. Mluvčí společnosti Slovnaft, která MOL v tuzemsku mediálně zastupuje, dnes řekl, že omezení investic se týká pouze těžby a průzkumu v samotném Maďarsku.

Šéf divize průzkumu a těžby Tamás Szakál maďarskému listu Világgazdaság řekl, že firma letos očekává maximálně pětiprocentní pokles produkce uhlovodíků. Tento cíl je podle něj vzhledem k útlumu těžby na maďarských polích ambiciózní. Skupina MOL podobně jako její světoví konkurenti opětovně přehodnocuje své výrobní portfolio.

Minulý týden MOL oznámil, že výrazně snížil odhad geologického potenciálu licence, na jejímž základě působí v autonomní oblasti Kurdistán na severu Iráku. Firma očekává, že kvůli tomu tam bude muset snížit hodnotu svých investic. Odpisy by prý mohla zaúčtovat ve výsledkové zprávě za letošní třetí čtvrtletí.

„Článek mluvil o těžbě a průzkumu, tedy „upstream“ aktivitách, a to výhradně v Maďarsku. Aktivity v České republice patří do oblasti „downstream“ (rafinerie, logistika, velkoobchod, maloobchod), takže výrok se jich netýká,“ řekl mluvčí Slovnaftu Anton Molnár s tím, že rozšíření sítě čerpacích stanic MOL v České republice stále patří v rámci skupiny mezi klíčové projekty.

Do mezinárodní skupiny MOL v České republice patří společnosti MOL Retail Česká republika, MOL čerpací stanice, Slovnaft Česká republika a Pap Oil. S 316 čerpacími stanicemi je MOL druhým největším provozovatelem sítě čerpacích stanic na českém trhu. Nejvíce benzinových pump v tuzemsku provozuje společnost Benzina, která patří petrochemickému holdingu Unipetrol.

Ceny ropy na světových trzích se od loňského června kvůli převisu nabídky nad poptávkou propadly o více než polovinu. Podle analytiků se na trhu sice začíná obnovovat rovnováha, vysoké zásoby ale budou ceny tlačit dolů ještě v příštím roce.