MOL zvažuje přechod od Nabucca ke konkurenčnímu plynovodu

Nabucco - ilustrační foto

Nabucco - ilustrační foto Zdroj: Nabucco Gas Pipeline International GmbH

Poté, co Maďarský energetický koncern MOL nabídl k prodeji svůj podíl ve společném evropském plynovodu Nabucco, zvažuje vstup do konkurenčního projektu Jihovýchodního evropského plynovodu (SEEP). Konkurenčnímu projektu velí britský ropný gigant BP. Zprávu přinesl maďarský deník Nepszabadsag.

Podle listu MOL společně se svým operátorem FGSZ zkoumá možnosti, jak by mohl být plyn přiveden do střední a jižní Evropy pomocí již existujících plynovodů. Deník citoval Toby Odoneho, mluvčího BP.

Projekt SEEP vedený Brity by k rozvodu plynu využíval stávajících zařízení v jihovýchodní Evropě, vedl by přes Maďarsko až do západní Evropy. SEEP se objevil teprve před několika měsíci a řada odborníků ho považuje za „pouhého papírového tygra“. Jenže BP má oproti konkurenci velkou výhodu: přístup k plynu. Spolu s norským konsorciem Statoil sedí v konsorciu plynového pole Šah Deniz v Ázerbajdžánu.

Je to další špatná zpráva pro projekt Nabucco, který se MOL rozhodl opustit minulý měsíc, když nabídl svůj podíl k prodeji; odstoupení od Nabucca zvažuje už i německý RWE. Za důvod k prodeji podílu šéf Molu Zsolt Hernadi uvedl pochybnosti, že projekt kdy spatří světlo světa.

Čtyři tisíce kilometrů dlouhý plynovod Nabucco o kapacitě 31 miliard metrů krychlových plynu je projektem Evropské unie, který má snížit závislost bloku na Rusku. Doposud se mu ale nepovedlo zajistit to nejdůležitější - plyn.

Nabuccu předsedá rakouský koncern ÖMV, dále do něho patří maďarský MOL, německý RWE, turecká firma Botas, bulharský BEH a rumunská firma ROTGN.BX.