Možnost vyvlastňovat půdu musí zůstat, lobbují průmyslníci

uhlí

uhlí Zdroj: ctk

Zástupci zaměstnavatelských svazů se na schůzce s prezidentem Klausem ohradili proti plánované novele horního zákona. Vadí jim, že počítá se zrušením možnosti kvůli důlní činnosti státem vyvlastňovat majetek. Změna podle nich zásadně poškodí těžební odvětví, povede k rušení pracovních míst a bude mít negativní dopad na energetickou bezpečnost státu. Podle ekologů ale tato změna přináší lidem potřebnou ochranu před důlními společnostmi. Prezident se k jednání oficiálně nevyjádřil.

„Domníváme se, že je nutné nacházet levnou energii, a ti, co to mají na starosti, aby tuto levnou energii začali řešit. Je proto důležité, aby pojistka, která je v současné době v zákoně, zůstala. To znamená, aby vyvlastňování bylo zcela standardní a nepodléhalo to vlivům, ať jsou politické, nebo jakékoli jiné,“ uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Bez této státní pravomoci podle něj hrozí, že začne v sektoru těžby bujet korupce.

Profesní organizace upozornily, že na rozdíl například od dopravních staveb ve veřejném zájmu nebude v oboru těžby existovat právní úprava, která by umožnila překonat odpor vlastníků pozemků. Protože je nerostné naleziště nepřemístitelné, může prý novela přinést neřešitelné situace.

Prezident Klaus podle generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeňka Lišky souhlasil s průmyslníky v tom, že vyvlastnění by mělo v zákoně zůstat přinejmenším jako pojistka. „Jsem rád, že jsme se shodli, že tato pojistka může být i v takové formě, že vyvlastňovat nebude přímo firma, ale stát, aby si zabezpečil, že surovina bude použitá v souladu se státními cíly, a nikoli cíly soukromých firem,“ upřesnil předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek.

Novela nevylučuje faktické prolomení těžebních limitů

Novelu horního zákona poslal v červenci ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) do připomínkového řízení. Úprava úzce souvisí i s otázkou prolomení tzv. těžebních limitů. Sice ruší zmiňovanou možnost vyvlastňovat kvůli těžbě, postup za limity těžby uhlí v severních Čechách naopak nevylučuje. Od roku 2015 by případná těžba měla záviset výhradně na dohodě vlastníků pozemků, pod kterými se uhlí nachází, a těžebních společností.

Koaliční smlouva ODS, TOP 09 a VV jasně uvádí, že těžební limity uhlí jsou neprolomitelné. Nová úprava ale fakticky dává prostor je obejít. „Stát by neměl případné pokračování těžby vynucovat vyvlastněním, ale ani brzdit územními limity,“ uvedl již dříve ministr průmyslu a obchodu.

Experti ekologických sdružení na novele horního zákona ocenili, že státu právo vyvlastňovat kvůli těžbě bere. Stát by se ale podle nich měl také zavázat, že nedopustí prolomení těžebních limitů uhlí ani jiným způsobem – třeba i na bázi dobrovolné dohody.