Na uložení jaderného odpadu mají němečtí energetici dát 23 miliard eur

Jaderný odpad, ilustrační foto

Jaderný odpad, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Německé energetické společnosti by měly do státního fondu na krytí nákladů na uskladnění jaderného odpadu převést celkem 23,3 miliardy eur. Shodla se na tom dnes odborná komise, kterou vláda vytvořila pro vypracování návrhu řešení jaderného odpadu. Částka, kterou komise doporučila, je nižší, než se mezi investory očekávalo, uvedla agentura Reuters.

Jakmile se čtyři velké energetické podniky v Německu - E.ON, RWE, EnBW a Vattenfall - s vládou dohodnou a převedou do fondu sjednanou částku, zbaví se odpovědnosti a závazků plynoucích z tohoto problému. Jde o nejsložitější, nejnákladnější a časově nejnáročnější aspekt plánu odstavováni jaderných elektráren v zemi.

Energetické společnosti si již odložily na krytí nákladů řešení jaderného odpadu celkem 17,2 miliardy eur. Zbylá částka 6,1 miliardy eur je na dolním konci rozpětí 6-18 miliard eur, které investoři podle agentury Reuters očekávali. Akcie těchto podniků, od nichž se investoři v posledních letech odklánějí kvůli problémům vyvolaným vládní energetickou politikou, dnes v reakci na zprávy o doporučené sumě výrazně vzrostly.

Vývoj akcií společnosti E.ONZdroj: euroinvestor.com

Částku jednomyslně odsouhlasilo všech 19 členů komise, uvedl její člen Jürgen Trittin. Její doporučení bude základem pro jednání mezi vládou a energetickými podniky. Všeobecně se soudí, že vláda doporučení komise přijme. Po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima z roku 2011 se vláda kancléřky Angely Merkelové rozhodla urychlit odstavení všech německých jaderných elektráren. Ty by měly ukončit provoz nejpozději v roce 2022.