Nabídku na koupi měřenek OP podal jediný zájemce

OP Prostějov

OP Prostějov Zdroj: ctk

Finální nabídku na koupi výroby na míru neboli měřenek zkrachovalého prostějovského Oděvního podniku podal jediný zájemce. „Jedná se o firmu tuzemskou, regionální a z oboru,“ řekla serveru E15.cz insolvenční správkyně OP Miloslava Horská po dnešním otevírání obálek s finálními nabídkami.

Konkrétní jméno zájemce a výši nabídky kvůli obchodním zájmům OP i zájmům samotného účastníka zatím neuvedla. Jediným kritériem pro získání měřenek je podle pravidel nabídnutá cena. Podle posledního znaleckého posudku z předloňského roku činila tehdy hodnota měřenek zhruba 180 milionů korun.

„Nabídku jsme prostudovali a nejeví známky, že by nesplnila požadované náležitosti. Jaký bude další postup, to je nyní na zajištěném věřiteli (České spořitelně, pozn. aut.),“ podotkla. To, že nakonec přišla jediná nabídka, je sice podle ní škoda, ale stále je to pro prodej měřenek a věřitele pozitivní zpráva, zvláště s ohledem na dopady ekonomické krize v ČR.
Dříve největší oděvní firma v Česku, která v době největší slávy zaměstnávala až 10 tisíc lidí, je v konkurzu od května 2010.

Česká spořitelna nechtěla aktuální průběh výběrového řízení a fakt, že byla podána jediná nabídka, komentovat. „V současné době čekáme na formální vyhodnocení výběrového řízení ze strany poradce pro prodej a insolvenční správkyně, a to v souladu s pravidly výběrového řízení. Do této doby se bohužel nemůžeme k dalšímu postupu vyjadřovat,“ řekl deníku E15 Petr Podzimek z tiskového centra ČS.

Kvůli sporům o platnost prohlášení konkurzu byl prodej majetku včetně nejcennější části, kterou jsou měřenky, stále odkládán. Aktuální výběrové řízení je již třetím pokusem měřenky prodat. Pokus o prodej majetku OP v minulosti připravovala firma Knight Frank, veřejné výběrové řízení vypsal na podzim 2010 i bývalý zvláštní insolvenční správce OP pro prodej majetku Jiří Kocvrlich. Z tohoto řízení ale nevzešel žádný vítěz, a to i přesto, že se o koupi zajímali i velcí výrobci oděvů český Pietro Filipi, belgický Scabal a největší slovenský výrobce konfekce Ozeta Neo. Důvodem byla právní nejistota zájemců vyplývající ze zrušení konkurzu podniku v prosinci 2010.

OP ProstějovOP Prostějov | ctk

Spory o průběh konkurzu vyvrcholily nejen zrušením a poté opětovně prohlášením konkurzu, ale také odvoláním insolvenčního správce Jaroslava Svobody i soudce, který insolvenční řízení původně zahájil, Jana Kozáka.
Podle některých názorů tak odsunem prodeje měřenek klesala hodnota majetkové podstaty OP, což by znamenalo, že po prodeji zůstane méně peněz, zbudou-li vůbec nějaké, na menší věřitele.

Podle Horské je zatím prodána necelá polovina z nemovitostí OP, což majetkové podstatě řádově vyneslo desítky milionů korun. Například areál v Uherském Hradišti byl prodán za 38 milionů a rekreační středisko Karlštejn na Žďársku za 10,3 milionu. Výnos z prodejů půjde v prvé řadě jedinému zajištěnému věřiteli OP, České spořitelně.