Nábytkářský lídr Steelcase investoval ve Stříbře přes půl miliardy

Nová továrna Steelcase ve Stříbře

Nová továrna Steelcase ve Stříbře Zdroj: ctk

Světová jednička ve výrobě kancelářského nábytku Steelcase otevřela ve Stříbře u dálnice D5 jednu ze svých nejmodernějších továren na světě. Americká firma v západních Čechách investovala celkově kolem 600 milionů korun. „Zkušenosti, které tu získáme, se budeme snažit uplatnit v našich závodech po celém světě,“ uvedl generální ředitel koncernu Jim Kean.

V Česku bude firma v první fázi zaměstnávat kolem tří stovek lidí. Výhledově by však mohla mít až tisíc zaměstnanců. Od státu bude moci podle CzechInvestu čerpat investiční pobídku v podobě slevy na dani ve výši 181 milionů korun.

Nová výroba v Česku neudělala radost zaměstnancům Steelcase v německém Durlangenu. Součástí expanze na východ totiž bylo jeho uzavření. A to přesto, že podle německého listu Wirtschaft Regional byla továrna dobře vytížená a v roce 2011 do ní Američané dokonce investovali deset milionů eur. O práci tam přišly přibližně tři stovky zaměstnanců. Odboráři kvůli tomu dokonce demonstrovali.

Steelcase aktuálně ve vlnách přesouvá výrobní kapacitu z Durlangenu do Stříbra. Celý proces se má dokončit do konce letošního roku. Na přivedení firmy do Česka se podílela poradenská společnost CBRE, stavbu zajistil developer Panattoni.
Steelcase je původně rodinná firma, která dělá nábytek už přes sto let. V současnosti je to veřejně obchodovaná společnost se zhruba 11 tisíci zaměstnanci a tržbami kolem tří miliard dolarů. Do výzkumu a vývoje dala firma v posledních třech letech přes sto milionů dolarů.

Jim Kean: Nábytkáři ve východní Evropě rostou

Šéf Steelcase Jim KeanŠéf Steelcase Jim Kean | ctk

V křesle globálního šéfa nábytkářského obra Steelcase je Američan Jim Kean zhruba rok. Jeho první otevřenou továrnou koncernu se stal závod v západočeském Stříbře. V rozhovoru pro deník E15 mimo jiné hovoří o důvodech, kvůli kterým firma zavřela jednu továrnu v Německu a přesunula ji do Česka.

E15: Jakou roli hrály ve výběru výrobní lokality pro Steelcase nižší mzdové náklady než v Německu?

Náklady na pracovní sílu jsou pro nás pochopitelně důležité. Stejně ale jako další výrobní náklady typu energií nebo logistiky. Proto pro nás nebylo důležité najít místo s absolutně nejnižšími pracovními náklady, ale takové, které bude vyhovovat i po dalších stránkách.

E15: Proč jste se rozhodli zavřít továrnu v německém Durlangenu?

Chtěli jsme, aby naše výrobní základna byla více rozkročená. Navíc trhy ve střední a východní Evropě rostou rychleji než jinde. Výroba si navíc vyžaduje investice do nových strojů a technologií, což se lépe dělá v novém závodě.

E15: Nehrozí vaší české továrně po čase podobný osud?

Poté, co jsme v Česku investovali 25 milionů dolarů, by něco takového byl velmi nešťastný výsledek. Steelcase dělá byznys již více než sto let. Podmínky na trhu se mění, takže občas je potřeba nějaký závod zavřít a jiný zase otevřít. V případě Stříbra věříme, že bude továrna konkurenceschopná dlouhou dobu.

E15: Plánujete ve střední a východní Evropě vybudování dalších továren?

V současnosti ne. Chceme však v tomto regionu dále posilovat, a až nastane správná doba, rozhodneme, co dál. Se současným modelem jedné továrny v České republice, v Německu, ve Francii a ve Španělsku jsme spokojení a věříme, že tento model bude pro nás úspěšný. Tyto čtyři závody a ještě náš podnik v Saúdské Arábii dokážou pokrýt poptávku z celé Evropy, Afriky a Blízkého východu.

E15: Budete mít české dodavatele?

Když otevíráme továrnu, tak se ze začátku vždy spoléháme na stávající dodavatele. Plánem do budoucna je ale určitě využívat také dodávky od místních firem. Z řad distributorů je naším obchodním partnerem v Česku dlouhodobě společnost Linstram.