Návrat k jádru. Japonsko se znovu chystá spustit reaktory

Jaderná elektrárna Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima Zdroj: reuters

Obyvatelé z okolí elektrárny bydlí už dva roky v provizorních domcích
Místní ve městě Fukušima se radiace stále obávají
Dočasný sklad radioaktivního materiálu poblíž města Fukušima
Dočasný sklad radioaktivního materiálu poblíž města Fukušima
Do některých míst stále lze vyrazit jen s příslušným vybavením
6
Fotogalerie
Japonsko chce obnovit svůj jaderný program. Po fukušimské katastrofě odstavilo téměř všechny reaktory, nyní je chce znovu spustit.

Provozovatelé jaderných elektráren v Japonsku chtějí požádat úřady o bezpečnostní kontrolu reaktorů, které byly před více než dvěma lety odstaveny po havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Uvedla to dnes agentura AP, podle které jde o jasný signál, že Japonsko se po katastrofě vrací k jaderné energetice.

Úřady po ničivém zemětřesení a jaderné havárii v březnu 2011 odstavily s výjimkou dvou všech 50 jaderných reaktorů v zemi. Japonsko se tak de facto ocitlo bez jaderné energie, která kdysi obstarávala asi třetinu poptávky po elektrické energii.

Jak vypadá Fukušima dva roky po havárii

Čtyři z devíti provozovatelů jaderných elektráren příští týden požádají úřad pro kontrolu jaderného provozu o bezpečnostní prohlídku deseti reaktorů v pěti jaderných elektrárnách. Obnovit provoz budou moci pouze ty reaktory, které kontrolou projdou. Stát by se tak mohlo začátkem příštího roku - kontrola může trvat i několik měsíců.

V pondělí by zároveň měly nabýt účinnosti nové bezpečnostní standardy. Jsou přísnější než předešlé regule, a zároveň jsou poprvé povinné. Podle kritiků však mají určité mezery, například v podobě zvláštní doby odkladu pro některé bezpečnostní prvky.

Fukušimská katastrofa
Japonská tragédie.
Elektrárna ve Fukušimě
doplatila na to, že se po
zemětřesení a následném
úderu tsunami ocitla bez
přívodu elektřiny potřebné
k chlazení reaktorů.
Přívalová vlna totiž vyřadila
i záložní zdroje prouduJaponská tragédie. Elektrárna ve Fukušimě doplatila na to, že se po zemětřesení a následném úderu tsunami ocitla bez přívodu elektřiny potřebné k chlazení reaktorů. Přívalová vlna totiž vyřadila i záložní zdroje proudu | reutersSilné zemětřesení, jež Japonsko zasáhlo 11. března 2011, zvedlo vlnu cunami, která zabila více než 18 tisíc lidí. Voda se dostala i do elektrárny Fukušima a následný únik radioaktivity zamořil široké okolí. Statisíce lidí se ocitly bez střechy nad hlavou, kvůli zničení nebo zamoření byla odstavena řada továren a zemědělských farem. Následky přetrvávají i více než dva roky po katastrofě.