Nečas: Temelín má dál podporu, obnovitelné zdroje dostanou strop

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Vláda chce stanovit strop pro příspěvek na obnovitelné zdroje energie, který platí koneční spotřebitelé v ceně elektřiny. Po jednání s předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou to řekl premiér Petr Nečas. Částku nad stanovený strop by měla platit vláda ze státního rozpočtu. Nečas také uvedl, že dostavba Jaderné elektrárny Temelín má nadále podporu vlády, přestože od některých kritiků zaznívají hlasy, že se stavba hospodářsky nevyplatí.

Spotřebitelé nyní platí v ceně elektřiny 583 korun z každé spotřebované megawatthodiny na podporu obnovitelných zdrojů. Částka dosud každoročně rostla. Podle Nečase je nutné stanovit maximální výši této částky, která bude platit po delší období, například pět let. Konkrétní výši stropu pro příspěvek na obnovitelné zdroje ale premiér nesdělil, bude ji podle něj třeba teprve propočítat.

Nastavení mechanismu by podle Nečase také mělo motivovat kabinet k řešení problému s nadměrnými náklady na obnovitelné zdroje. „Pokud bude vláda výdaje na tento strop platit ze státního rozpočtu, ušije si na sebe bič a bude muset hledat všechny cesty, jak výdaje státního rozpočtu snížit, jak využít například emisní povolenky,“ řekl premiér.

Příjmy a výdeje na fotovoltaikuPříjmy a výdeje na fotovoltaikuPramen CZEPHO

Na podporu obnovitelných zdrojů letos jde 44,4 miliardy korun. Z této částky platí 11,7 miliardy stát z rozpočtu, zbytek odvádějí spotřebitelé. Zástupci průmyslu si stěžují, že kvůli podpoře obnovitelných zdrojů příliš roste cena elektřiny, což ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků.

„Celá věc má také přímý dopad na zaměstnanost. Každá miliarda vyplacená zbytečně odebírá z průmyslu prostředky na 2000 pracovních míst. Vysoké náklady na obnovitelné zdroje energie tak ohrožují až 20 tisíc pracovních míst v době krize,“ řekl Nečas. Připomněl, že celkové náklady na obnovitelné zdroje porostou, protože v zákoně je zakotveno povinné zvyšování vypláceného příspěvku o dvě procenta ročně kvůli inflaci.

Malé solární elektrárny budeme dále podporovat, tvrdí Nečas

Vláda chce na snižování ceny elektřiny tlačit i jiným způsobem než pouze pomocí regulace příspěvku na obnovitelné zdroje. Podle Nečase je třeba vyvinout cílený tlak na snížení distribučních poplatků za elektřinu.

Nečas zároveň upozornil, že vláda hodlá kontrolovat příjemce dotací na provoz obnovitelných zdrojů a potrestat nepoctivé vlastníky. Výplata podpory by také měla být podmíněna rozkrytím majetkové struktury společností. Podle Nečase by to mohlo přinést úspory až sedm miliard korun ročně.

Majitelé malých solárních elektráren se však podle premiéra nemusí cítit ohroženi. Nečas je přesvědčen, že malé instalace, kterých je většina z celkového počtu téměř 25 tisíc solárních elektráren jsou poctivé podnikatelské projekty. „Chceme se vrátit k původní myšlence podpory obnovitelných zdrojů. Pokud si domácnosti nebo živnostníci, případně celé vesnice postaví malý zdroj obnovitelné energie, kterým ušetří peníze za elektřinu nebo teplo, musíme jim to usnadnit,“ řekl Nečas.

Prohlášení premiéra uvítala Aliance pro energetickou soběstačnost. „Naprostá většina projektů solárních elektráren vznikla podle platné legislativy a předchozí útoky na poctivé provozovatele byly zcela zbytečné,“ prohlásil zástupce aliance Martin Sedlák.

Podle České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) je Nečasovo prohlášení zásadním obratem, když se vláda rozhodla přijmout zodpovědnost za dopady špatného řízení sektoru obnovitelných zdrojů. CZEPHO rovněž vítá, že premiér označil většinu investorů do solárních elektráren za poctivé.

„V důsledku řady represivních kroků uvalených plošně na sektor se řada majitelů elektráren dostala do existenčních problémů. Je škoda, že to muselo dojít až tak daleko. Nicméně jsme rádi, že se pan premiér postavil za poctivé podnikatele ve fotovoltaice a chce do budoucna zaměřit represivní kroky pouze na nepoctivé,“ uvedla ředitelka CZEPHO Zuzana Musilová.

Nečas: S dostavbou Temelína dál počítáme

Dostavba Temelína má stále vládní podporu, uvedl také Nečas s tím, že si kvůli odstavení uhelných elektráren neumí představit situaci pro průmysl po roce 2025, pokud by dva nové bloky v jihočeské elektrárně nebyly spuštěny.

„Do roku 2020 bude muset dojít k odstavení uhelných elektráren s celkovým výkonem 1800 megawattů. Je jasné, že v období po roce 2025 budou muset být spuštěny některé další dodatečné kapacity,“ řekl Nečas. Zdůraznil, že je nutné, aby nebyly diskriminovány žádné nízkoemisní zdroje elektřiny, mezi které podle něj patří i jaderné elektrárny.

Elektřinu z Temelína podle Nečase bude česká ekonomika potřebovat, protože má silný průmyslový sektor, který se bez stabilních dodávek neobejde. Nečas připomněl, že průmysl se podílí na tvorbě českého HDP i na zaměstnanosti zhruba 40 procenty a že Česko patří spolu se Slovenskem mezi evropské země s největším podílem průmyslu.

Premiér ale zároveň podotkl, že ještě není rozhodnuto o nastavení výkupních cen pro elektřinu z nových bloků Temelína, o kterém uvažuje polostátní energetická společnost ČEZ. V současnosti se podle Nečase propočítávají jednotlivé varianty a situace se hodnotí i z pohledu evropského práva.

O dostavbu Temelína se ucházejí americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200. ČEZ chce o vítězi tendru rozhodnout letos na podzim, stavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025. Hodnota investice se odhaduje na 200 až 300 miliard korun a nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon Temelína, který nyní činí 2000 megawattů.