Německá zbrojovka má nový přírůstek. Tank Panther s výkonným kanónem i ochranou před drony

Tank Panther

Tank Panther Zdroj: Rheinmetall

Tank Panther
2
Fotogalerie

Až o padesát procent vyšší účinnost má mít kanón ráže 130 milimetrů, kterým je vyzbrojen nově představený tank KF51 Panther německé společnosti Rheinmetall. Další předností obrněnce oproti stávajícím tankům je účinnější ochrana posádky. Právě na tento parametr kladou západní země řadu let silný důraz.

Nový přírůstek do portfolia pásových obrněných vozidel nabízených německou zbrojovkou má měnit dosavadní pravidla na bojišti. Zatímco tanky armád NATO mají ráži kanónu 120 milimetrů, nový KF51 Panther se pyšní ráží 130 milimetrů. Vedle toho nabízí další varianty výzbroje pro údery na velké vzdálenosti a proti více cílům.

Základem palebného systému je spolu s hlavní zbraní s hladkým vývrtem automatické nabíjecí zařízení se zásobníkem na dvě desítky střel. „V porovnání se současnými 120mm systémy dosahuje nový Future Gun System o více než padesát procent vyšší účinnosti při výrazně větším dosahu. Systém může střílet náboje s kinetickou energií, stejně jako programovatelnou munici se vzduchovým výbojem či odpovídající cvičné náboje,“ uvádí Rheinmetall.

Obrněnec je vybaven také zbraňovými stanicemi proti dronům, které se stávají stále obávanějším bojovým prostředkem. Poprvé si získaly respekt v roce 2020 v ozbrojeném střetu o Náhorní Karabach. Tyto sledovací, naváděcí a útočné kvadrokoptéry výrazně pomohly Ázerbájdžánu k ovládnutí sporného území.

Po agresi Ruska proti Ukrajině zaplavily internet snímky trosek ruských tanků zničených zčásti drony ukrajinské armády.   

Video placeholde
Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život? • Videohub

Další předností nového německého tanku je podle výrobce plně integrovaná, komplexní a hmotnostně optimalizovaná ochranná koncepce, která zahrnuje technologie aktivní, reaktivní i pasivní ochrany.

Systém s názvem Top Attack Protection System brání hrozbám shora, zatímco rychle působící kouřové systémy dokážou skrýt KF51 před nepřítelem. Jeho digitální architektura navíc umožňuje integraci dalších senzorů, pomocí nichž dokáže tank rozpoznat a neutralizovat hrozby už v rané fázi. Tank je plně zabezpečen i proti kybernetickým útokům.

Posádka je vzhledem k nabíjecímu automatu pouze tříčlenná oproti čtyřčlenným posádkám například obrněnce Leopard 2 a dalších západních tanků, kde velitele, střelce a řidiče doplňuje ještě nabíječ.

„Plně digitální architektura KF51 umožňuje bezproblémovou integraci senzorů jak v rámci platformy, tak do síťového „systému systémů“. Ovládání čidel a zbraní lze okamžitě předávat mezi členy posádky. Každá operátorská stanice může převzít úkoly a role od ostatních, přičemž si zachovává vlastní plnou funkčnost. Vzhledem k tomu, že věž a zbraně lze ovládat i ze stanic operátorů v podvozku, plánují se v budoucnu varianty KF51 Panther s bezosádkovými věžemi nebo zcela dálkově ovládaná vozidla,“ popisuje výrobce.

Díky panoramatickému optickému senzoru SEOSS a hlavnímu bojovému zaměřovači EMES mohou velitel i střelec nezávisle na sobě pozorovat a zasahovat cíle ve dne i v noci, přičemž oba mají k dispozici denní a infračervenou optiku s integrovaným laserovým dálkoměrem.

Zároveň má posádka prostřednictvím displeje v bojovém prostoru nepřetržitý přehled v rozmezí 360 stupňů o okolí tanků. Integrované bezpilotní průzkumné systémy zvyšují situační přehled posádky v zastavěných oblastech i v bezprostřední blízkosti vozidla.

KF51 má i vysokou pohyblivost, která vychází z koncepce tanku Leopard 2. „S operační hmotností pouhých 59 tun poskytuje mnohem větší mobilitu než současné systémy a má maximální operační dosah přibližně pět set kilometrů. Taktická a strategická mobilita vozidla KF51 je proto odlišuje od konkurence,“ uvádí Rheinmetall.

Výrobce doplňuje, že novou platformu obrněnce s modulární a otevřenou architekturou lze po čase snadno modernizovat a vybavit nejnovějšími schopnostmi i funkcemi.