Čtyřicet nových tanků Leopard by se vyrobilo v Česku, nabízí Německo

Video placeholde
Tank T-72 M4CZ
Německý tank Leopard 2
Německý tank Leopard 2
4
Fotogalerie

Záměr německé vlády, která by Česku poskytla jako náhradu za ruské tanky T-72 dodávané Ukrajině obrněnce z výzbroje Bundeswehru, dostává jasnější obrysy. Součástí projektu mají být podle informací deníku E15 i nové tanky Leopard 2A7. Ty by však Česko muselo zaplatit. Ve spolupráci s německou firmou KMW by je vyrobily české zbrojní podniky, jako je například Interlink, Excalibur Army, Retia, Ray Service, STV Group nebo URC Systems. Zapojily by se Vojenský výzkumný ústav a Vojenský technický ústav. Munici by mohla dodávat státní Explosia.

„Česká republika by měla dostat darem od Německa starší tanky Leopard 2A4, které má ve výzbroji například Rakousko či Polsko, a k tomu by si koupila další leopardy v nejmodernější verzi 2A7. Kromě Bundeswehru už je má Maďarsko či Dánsko,“ uvedl zdroj blízký jednání o projektu. Cena za přibližně čtyřicet nových německých tanků, které jsou součástí nabídky, by neměla přesáhnout 20 miliard korun.

Dosavadní informace, podle nichž by tanky T-72 M4 modernizované v devadesátých letech s využitím amerických, italských, izraelských a také českých systémů a technologií nahradily německé leopardy první generace vyráběné od poloviny šedesátých let, jsou údajně nepřesné. Podobné řešení označili za nesmysl i odborníci. „Leopard 1 by byl návrat o desítky let zpět,“ řekl politický geograf z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Kofroň.

Ministerstvo obrany se zatím nechce k detailům vyjadřovat. Potvrdilo nicméně, že ve hře jsou pouze novější tanky. „S Německem jednáme o posílení naší obranyschopnosti a součástí debat jsou i tanky typu Leopard 2. Dokud nebudou jednání ukončena, o detailech nebudeme poskytovat podrobnosti,“ uvedl Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva.

Německý tank Leopard 2Německý tank Leopard 2|CC BY 2.0: U.S. Army Europe Images; Flickr

Na stole mají být dva základní scénáře. Původní koncepcí ruské tanky T-72 by nahradily relativně pokročilé leopardy druhé generace s označením 2A4 v počtu přibližně dvaceti kusů, které by vojsko dostalo od Německa darem. Požadavkem české strany je, aby mohly začít okamžitě sloužit místo T-72 M4, které jsou v současnosti nebojeschopné. Absolvují opravy ve státním podniku VOP CZ, jejž kontroluje rezort obrany.

Čeští vojáci by se na starších leopardech rovněž vycvičili před přechodem na nové verze 2A7. „Ty by sloužily k operačnímu nasazení. Vyrobil by je český průmysl ve spolupráci s německou firmou KMW, dříve Krauss-Maffei Wegmann. Velká část hodnoty zakázky by zůstala v české ekonomice,“ dodal zdroj obeznámený s projektem.

Možné zapojení českých firem by podle předběžných odhadů mohlo pokrýt minimálně čtyřicet procent kontraktu. „Obdobně jako v případě bojových vozidel pěchoty je moderní bitevní tank komplexní systém, v jehož dodávce se může uplatnit široké spektrum dodavatelů. V případě skupiny Czechoslovak Group se může jednat například o společnosti Excalibur Army a Retia,“ uvedl mluvčí CSG Andrej Čírtek.

Podle expertů by čtyřicítka nových tanků s dvaceti staršími k obraně země stačila, byť jde o nejúspornější variantu. Přede dvěma dekádami se za optimální považovalo 120 až 140 bojeschopných tanků doplněných vozidly pěchoty, kterých ministerstvo hodlá nakoupit 210. Zakázka se však vleče už sedm let.   

Vylepšených T-72 M4 se systémem řízení palby z devadesátých let, takzvanou dynamickou ochranou čelního pancíře a s výkonnější pohonnou jednotkou včetně automatické převodovky má česká armáda třicet. Nemodernizovaných ruských tanků tohoto typu měla před vypuknutím války na Ukrajině přibližně sto. Kolik z nich získaly ukrajinští obránci, nechce ministerstvo upřesnit. 

Německý tank Leopard 2Německý tank Leopard 2|Bundeswehr, Flickr.com (CC BY 2.0)

„Úplně minimální počet má vycházet z naplánovaných stavů. Máme tři tankové jednotky tvořené profesionálními vojáky a jednu složenou z příslušníků aktivní zálohy. Pokud má mít každá deset tanků, nejnižší možný počet je čtyřicet. Ideálně by jich ale mělo být šedesát až osmdesát,“ upřesnil Jan Kofroň.

Další obrněnce by měly být k dispozici pro nahrazení ztrát v případném ozbrojeném konfliktu nebo na doplnění náhradních dílů. „Představa, že si po současné válce na Ukrajině vystačíme s třicítkou tanků, je naprosto scestná,“ podotkl Kofroň.

Spolu s přechodem na obrněnce poskytnuté Německem by Česko muselo doplnit početní stavy tankistů. Zatímco v ruských T-72 s kanónem ráže 125 milimetrů je posádka tříčlenná, v leopardech je čtyřčlenná. Nutné by také byly investice do munice ráže 120 milimetrů, kterou mají tanky NATO, a logistiky, včetně vyprošťovacích či zvedacích zařízení a dílenského vybavení.