Německé firmy prchají od RWE a spol. a stavějí si vlastní elektrárny

ČFPA: Za vypínání „zelených“ elektráren musí být náhrada

ČFPA: Za vypínání „zelených“ elektráren musí být náhrada Zdroj: profit

Manažeři německých firem se se stoupajícími cenami elektřiny rozhodli vypořádat na vlastní pěst. Stále více velkých odběratelů opouští dodavatele jako RWE či Eon a obstarává si vlastní elektrárny. Oblíbené jsou hlavně obnovitelné zdroje energie včetně těch solárních, píše ekonomický měsíčník Manager Magazin.

ČFPA: Za vypínání „zelených“ elektráren musí být náhradaČFPA: Za vypínání „zelených“ elektráren musí být náhrada | profit

Šéfové zpracovatele ryb Deutsche See se už nemusí tolik obávat očekávaného nárůstu cent elektřiny spojeného s přechodem Německa k obnovitelným zdrojům energie. Na střeše chladicí haly v Bremerhavenu odnedávna leží 315 solárních panelů, jejichž produkci spotřebovává pouze místní obří lednička.

„Naše solární zařízení nám snižuje náklady,“ říká zástupce firmy Kurt Vormschlag. Fotovoltaická elektrárna na střeše pokryje asi třetinu spotřeby chladicích zařízení. Kromě stoupajících cen elektřiny firmu k tomuto kroku motivovala i dlouhodobě klesající cena solárních zařízení.

Deutsche See je jedním z prvních podniků, který se tímto směrem vydal. Jejich počet ovšem stále roste, vlastní fotovoltaické elektrárny si budují i některé supermarkety a zastřešené lyžařské areály, kde se mohou lidé věnovat zimní sportům i v létě. Větší společnosti si staví větrné elektrárny či zplynovací stanice, v mnoha případech i bez pomoci státních subvencí.

Uspořit lze až polovinu nákladů

Energetická soběstačnost v poslední době zaujala i takové giganty jako BMW. Automobilka u své lipské továrny právě vztyčuje čtyři věže pro nové větrné elektrárny. Ty by svým společným výkonem nejvýše deseti megawattů měly pokrýt potřeby výroby elektromobilů, která se rozběhne příští rok. Při bezvětří bude ale továrna stále odebírat proud z běžné sítě.

„Vzhledem ke stoupajícím cenám si chce vlastní proud vyrábět stále více firem“ uvedl Sebastian Bolay ze Svazu německých průmyslových a obchodních komor. „V ideálním případě tak mohou ušetřit až 50 procent nákladů.“ Podle ankety svazu mezi firmami má už 13 dotázaných vlastní zdroj elektřiny, dalších 16 procent jej plánuje. Většinou na úkor největších dodavatelů, tedy Eonu, RWE, Vattenfallu a EnBW.

Podle prognostické firmy Prognos dosáhl v roce 2011 podíl proudu, který si firmy samy vyrobily a hned spotřebovaly, 9,8 procenta z celkové produkce. Většinu tohoto proudu stále vyrábějí elektrárny spalující fosilní paliva, které pro firmy zároveň produkují i teplo. Jak uvádí poradenská společnost r2b, na růstu v poslední době se ovšem podílela především fotovoltaika.

Středně velké německé firmy nyní za kilowatthodinu zaplatí 14 centů, příští rok to bude o 1,7 centu více. K tomu je ještě třeba připočíst síťové poplatky. Podle odporníků oslovených Manager Magazinem se cena vlastní solární energie pohybuje pod 13 centy za kilowatthodinu. Výhodou větrné a sluneční energie je také to, že provozní náklady zůstanou na rozdíl od elektřiny ze sítě stejně po dobu 20 až 25 let. Stavba zařízení se musí zaplatit jen jednou.