Německo by mělo opustit uhlí a vsadit na obnovitelné zdroje, vyzývá politik

Německá hnědouhelná elektrárna Boxberg

Německá hnědouhelná elektrárna Boxberg Zdroj: ANKAWU, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Do roku 2050 by mělo Německo zcela opustit uhelnou energetiku a spoléhat se výhradně na obnovitelné zdroje. Vyzývá k tomu zemský premiér Šlesvicka-Holštýnska Torsten Albig. Čím déle budou uhelné elektrárny v provozu, tím dražší podle něj bude jejich pozdější odstavení.

„Nesmíme se chovat tak, jako by uhelná éra měla skončit teprve v roce 2050. Musí to být dřív. A zároveň musíme jasně říct, jakým směrem má naše ekonomika jít. Doufám, že odpovědí bude, že budeme sázet výhradně na obnovitelné zdroje,“ řekl Albig v rozhovoru, který zveřejnil v aktuálním čísle týdeník Der Spiegel.

Podle Albiga je třeba, aby Německo odklon od uhelné energetiky výrazně urychlilo. „Každé zdržení vytváří jenom další náklady do budoucna, protože později bude potřeba přechodu (z uhelných na obnovitelné zdroje) ještě naléhavější,“ řekl zemský premiér.

Spalování uhlí stejně jednou skončí

Podle Albiga je zásadní problém, že politici odkládají rozhodnutí o tom, jak se mají do budoucna vyvíjet regiony, v nichž těžba a spalování uhlí zaměstnává tisíce lidí. „Když se teď tváříme, že hnědé uhlí může pro tyto regiony dlouhodobě fungovat jako živá voda, lidem na místě tím nijak nepomáháme,“ řekl. „Spalování uhlí pro výrobu elektřiny nakonec totiž budeme muset tak jako tak opustit,“ zdůraznil.

Velké záložní kapacity nejsou potřeba

Šlesvicko-holštýnský premiér rovněž kritizoval plán ministra hospodářství Sigmara Gabriela, podle něhož by se uhelné elektrárny o celkovém výkonu 2,7 gigawattu měly převést do takzvaného kapacitního trhu. Elektrárny by zůstávaly v pohotovosti pro případné pokrytí výkyvů výroby obnovitelných zdrojů, takže by pracovní místa zůstala zachována. Na financování provozu elektráren by se podílel stát, aby nahradil chybějící příjmy z prodeje elektřiny.

„Pochybuji o tom, že takové kapacity skutečně potřebujeme. Podle expertiz, které mám k dispozici, nikdy nebudou výkyvy v síti (způsobené kolísavým výkonem obnovitelných zdrojů) tak velké, aby byl tento trh potřeba, pokud dokážeme včas postavit vedení vysokého napětí ze severu na jih země,“ řekl Albig.

Páteř energetiky

Posílená přenosová síť by měla převést proud ze severoněmeckých větrných elektráren na místa velké spotřeby na jihu Německa. Stavba vedení se ale zpožďuje a přetoky elektřiny, které vznikají na severu Německa, ohrožují i stabilitu české přenosové soustavy.

Německo už dříve rozhodlo, že se obnovitelné zdroje mají stát páteří jeho energetiky. Nyní pokrývají spotřebu elektřiny zhruba z jedné čtvrtiny, v roce 2035 by měly pokrývat 55 až 60 procent celkové spotřeby. Země navíc do roku 2022 zcela opustí jadernou energetiku a plánuje i postupný útlum uhelných elektráren.