Německo vyrobilo polovinu elektřiny ze slunce. Zatím jen v jednom dni

fotovoltaika

fotovoltaika Zdroj: ctk

Německé solární elektrárny stanovily nový rekord rekord – do sítě našich západních sousedů dodaly během jednoho dne na začátku června přes polovinu veškeré spotřebované elektřiny. Zopakovat se jim to ale zřejmě jen tak nepodaří, podmínky byly totiž mimořádně příznivé.

Fotovoltaické elektrárny v Německu vyrobily 9. června 23,1 gigawattu elektřiny a pokryly tak 50,6 procenta aktuální poptávky, oznámil výzkumný ústav Frauenhofer ISE. Rekord se podařilo stanovit během svátku, kdy spotřeba elektřiny obvykle klesá, i ta ale jde o významný milník ve snahách Německa o snížení závislosti na fosilních palivech a jaderné energii, píše server Phys.org.

Německo na začátku června pokořilo i další rekordy. 6. června vyrobily fotovoltaické elektrárny během jedné hodiny 24,24 GW elektřiny a během celého rekordního týdne slunce do sítě „dodalo“ 1,26 terawatthodiny elektřiny.

Navzdory rozšíření fotovoltaiky se Německo nepotýká s obřími solárními farmami, které lze vidět v jiných zemích. Devět desetin všech solárních panelů je umístěno na střechách budov. Popularitu solárních panelů na střechách zvyšují štědré dotace, zabrala i vládní propagační kampaň.

Přechod Německa na obnovitelní zdroje energie ale není jen příběhem úspěchu. Poptávka po bateriích pro uložení přebytečné energie, vyrobené během slunných dní, výrazně převyšuje nabídku, což žene jejich ceny vzhůru. Na to doplácejí energetické společnosti, které musí solární elektřinu od domácích výrobců vykupovat a následně ji skladovat přinejmenším do nejbližší noci či změny počasí.

Berlín také nedávno oznámil, že téměř sedm milionů německých domácností žije v energetické chudobě – to znamená, že za energie platí více než desetinu svých příjmů. Zatímco bohatí a částečně i střední třída mohou investovat do solárních panelů a kompenzovat růst cen elektřiny způsobený dotacemi na zelenou energii tím, že z dotací sami čerpají, chudší obyvatelé tuto možnost nemají.