Německou vládu žalují další atomové koncerny: po RWE a Vattenfallu i Eon

Jaderná elektrárna

Jaderná elektrárna

Žalob na německou vládu kvůli odstoupení od jádra přibývá. Ke koncernům Vattenfall a RWE, které v Německu provozují jaderné elektrárny, se ve čtvrtek přidal také Eon. Žalobu na německou vládu podá Eon u ústavního soudu v Karlsruhe do konce roku.

Právníci koncernu Eon se ve své žalobě odvolávají na článek ústavy číslo 14, který chrání majetek v osobním vlastnictví. Německá vláda se rozhodla zavřít všechny německé jaderné reaktory do roku 2022, čímž koncerny přijdou o miliardy eur. To Eon považuje za zásah vůči svému soukromému vlastnictví.

Přesnou podobu žaloby nechtěl mluvčí Eon komentovat. „Vyčíslíme výši našich škod a pak žalobu uvedeme v platnost,“ řekl deníku Financial Times Deutschland. Žaloba má být podána do konce roku.

Žalobou Eon u ústavního soudu se spor mezi energetickými koncerny a německou vládou Angely Merkelové dostává na nové území. Jen o den dříve oznámil úmysl zažalovat Berlín kvůli atomovému exitu také švédský Vattenfall, avšak ne v Karlsruhe, ale u mezinárodního soudu ICSID ve Washingtonu. Vattenfall využívá toho, že je v Německu zahraničním investorem a odvolává se na mezinárodní úmluvu o energii.

Koncern RWE podal žalobu už v dubnu u správního soudu v Kasselu. Zažaloval tehdy vypnutí své jaderné elektrárny Biblis A, která stojí na území Hessenska. Další právní kroky zatím RWE zvažuje

Poslední z „velké čtyřky“ koncernů, které ve spolkové republice provozují atomové elektrárny, společnost EnBW, zatím žalobu nepodala.