Německý sklad zkrachovalé Viktoriagruppe přezval nový vlastník

Sklad Viktoriagruppe v německém Kraillingu

Sklad Viktoriagruppe v německém Kraillingu Zdroj: CTK/dpa

Sklad zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu v minulých dnech definitivně přezval nový vlastník, společnost Krailling Oils Development. Po jednání přímo ve skladu to prohlásili předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr a jednatelka Krailling Oils Development Kateřina Radostová. Česko má v Kraillingu naftu za zhruba 1,2 miliardy korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat.

V červenci tohoto roku podepsala SSHR, Krailling Oils Development a insolvenční správce smlouvu, na základě které by ČR mělo získat naftu zpět. Dnešní jednání v Německu bylo první bez insolvenčního správce. „Můžeme oficiálně deklarovat, že proces uzavření kupní smlouvy a následných kroků a přechodů se uskutečnil úspěšně, a vše běží podle plánu a v souladu se smluvní dokumentací,“ uvedla dnes Radostová.

Převozu nafty zpět do ČR zatím brání rozbitá železniční vlečka v areálu skladu. Místní firma, kterou najal nový vlastník, ji začala opravovat dnes. Opravená by mohla být první týden v říjnu. „Musí se opravovat mimo jiné těsnící plochy a spáry a současně se bude betonovat část nádraží,“ řekla Radostová. Po opravení vlečky by mohl začít převoz nafty po železnici do Česka.

První cisterna vyjede neznámo kdy

Kdy dojde k vypravení první cisterny, nechtěl dnes Švagr předjímat, přesný termín by podle něj mohl být znám do konce září. „Náš zájem je, co nejdříve, jakmile bude vlečka opravena, splní všechny technické parametry a dostane všechna potřebná povolení, sem vlak přistavit,“ uvedl Švagr.

Německá firma Krailling Oils Devolepment, která je majetkově propojená s tuzemskou firmou Fau, podle Radostové převzala také všechny zaměstnance skladu. Firma podle ní plánuje v Kraillingu provozovat sklad s pohonnými hmotami i nadále. Česko už ale zájem o uskladnění ani do budoucna nemá. „Doufám a věřím, že jsme v tom šťastném okamžiku, kdy máme jak my, tak kupující stejný zájem. My chceme co nejdříve vyskladnit, a kupující už se s tím faktem, že nás tady nebude mít, smířil už na začátku a musí si pro ten areál hledat nějaké jiné podnikatelské aktivity,“ uvedl dnes Švagr.

Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004, který v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. Švagr v minulosti několikrát uvedl, že předchozí vedení správy ale neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala.