Nizozemci otevřeli solární cyklostezku, 70 metrů stálo tři miliony eur

stavba první solární cyklostezky v Nizozemsku

stavba první solární cyklostezky v Nizozemsku Zdroj: Solaroad

V Nizozemsku minulý týden otevřeli historicky první cyklostezku, která je zároveň solární elektrárnou. Zatím jde o jen o sedmdesátimetrový úsek mezi městy Krommenie a Wormerveer, jehož jeden směr je pokrytý speciálními solárními panely. Nizozemci ovšem doufají, že jej brzy budou moci prodloužit. Zatím je čeká několikaleté testování nejen výkonu panelů, ale také bezpečnosti za nejrůznějších povětrnostních podmínek. Stezkou totiž denně projede přes dva tisíce cyklistů.

Za akcí stojí firma SolaRoad a tamní výzkumný ústav TNO. Stezka je tvořena betonovými bloky, na nichž jsou položeny klasické křemíkové solární panely, jež překrývá vrstva tvrzeného skla. S podobným konceptem před půl rokem přišli i manželé Brusawovi a jejich firma Solar Roadways, o kterém jsme také informovali.

Panely sice nejsou stejně výkonné, jako ty běžně umístěné na střechách domácností (mají asi o 30 procent nižší výkon), oněch 70 metrů cyklostezky by však zatím mělo být schopno vyrobit dostatek elektřiny k napájení jedné průměrné domácnosti. Inženýři nicméně plánují, že do roku 2016 stezku prodlouží na celých 100 metrů, což by mělo vystačit až třem domácnostem.

Odběratelem takto vyrobené energie ovšem nemusí být jen domácnosti. Z energie by mohly být napájeny také systémy veřejného osvětlení či dopravní semafory.

Do konce roku 2017 by mělo probíhat testování výdrže povrchu i bezpečnosti jeho provozu. Radní tamních měst však již nyní spřádají plány na to, kam až by ekostezka mohla vést. Pokud testování dopadne dobře, jedinou překážku by pak mohla představovat pouze cena těchto speciálních panelů: Oněch 70 metrů totiž Nizozemce vyšlo na tři miliony eur. Rychlost vývoje technologie by však měla cenu rychle srazit. Jak moc? To si zatím nikdo netroufl odhadnout.