Nová odpadová politika České republiky? Na změny se stále čeká

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora

Novinky v odpadové politice České republiky se odkládají na léto 2014, vláda dnes schválila prodloužení současného plánu odpadového hospodářství země. Jeho platnost končí 30. června, absence plánu by podle ministerstva životního prostředí znamenala porušení práva Evropské unie.

Na novém plánu odpadového hospodářství pracuje ministerstvo životního prostředí již dva a půl roku, práce se podle mluvčího resortu Matyáše Vitíka zpozdily kvůli posouzení vlivů koncepce na životní prostředí a změnách některých zákonů.

„Veškerou činnost a práce bylo nutno koordinovat v souladu s nově vydanými metodickými pokyny Evropské komise z června a října 2012. Zpracovaný návrh byl na konci roku 2012 projednán v Radě pro odpadové hospodářství, což je poradní orgán ministra životního prostředí, a poté proběhlo vypořádání četných připomínek,“ uvedl Vitík.

Plán odpadového hospodářství slouží jako návod pro řízení a podklad pro vytváření dlouhodobé strategie pro předcházení vzniku odpadů a nakládání s nimi.

Novela zákona zřejmě zvedne poplatek za ukládání komunálního odpadu o sto procent na tisíc korun v roce 2016. Ministerstvo počítá i s výstavbu dalších spaloven a konecem skládkování v roce mezi lety 2023 až 2025. Na úřadě kvůli tomu vznikla pracovní skupina, která má budoucnost českých odpadů řešit.

Například podle výkonného ředitele České asociace odpadového hospodářství (ČAOH) je ale stavba dalších spaloven ekonomický nesmysl, výhodnější je podle něj spíše cesta většího třídění, recyklace a úpravy odpadů v širším spektru menších zařízení.

Spalovna MalešiceSpalovna MalešiceSpalovna Malešice

„Jedná se o jednu z nejdražších technologií, kterou musíte zaplatit a platit po celou dobu její životnosti. Stavba spaloven měla ekonomickou logiku před pěti až šesti lety, kdy Evropská unie nabízela na projekty až čtyřicetiprocentní dotace. V tuto chvíli je naprosto jiná situace,“ sdělil v rozhovoru.

Podle mluvčí Brněnské spalovny Jany Švestkové je při řešení otázky počtu spaloven v České republice třeba brát zřetel na více aspektů. „Je především nutné spočítat výhodnost investice. Je třeba zajistit dodávky odpadu a odbyt vyrobené tepelné energie popřípadě dotovanou výrobu elektrické energie. Také kapacita zařízení hraje svou roli,“ sdělila serveru E15.cz. Dodala, že spalovna s kapacitou pod 100 tisíc tun ročně není ekonomicky únosná.

Novou odpadovou legislativu chce mít ministr životního prostředí Tomáš Chalupa schválenou ještě v tomto volebním období. Je podle něj také reálné, aby byl splněn cíl v roce 2020 recyklovat polovinu komunálního odpadu.

: