Nová slovenská vláda hodlá podporovat jádro

Mochovce

Mochovce Zdroj: profimedia.cz

Nová slovenská vláda levicového premiéra Roberta Fica hodlá podporovat rozvoj jaderné energie, která má v zemi největší podíl na výrobě elektřiny. Pokračovat by tak měl také projekt českého koncernu ČEZ a slovenské státní firmy JAVYS ohledně výstavby nové jaderné elektrárny na západě země. Vyplývá to z prohlášení ministra hospodářství Tomáše Malatinského.

„Já jsem dosud působil i jako prezident svazu zaměstnavatelů energetiky Slovenska a jako asociace jsme se vždy vyjadřovali k podpoře a rozvoji jádra. Vždy je to otázka ekonomické situace. Já si myslím, že to bude spíše podpora,“ řekl novinářům Malatinský k rozvoji jaderné energie.

Projekt výstavby nového jaderného zdroje odstartoval před třemi lety za první Ficovy vlády, kdy ČEZ a JAVYS podepsaly smlouvu o vytvoření společného podniku. Ten vznikl na konci roku 2009, většinu v něm vlastní slovenská strana.

Nové jaderné bloky by měly vyrůst blízko nynější jaderné elektrárny V2 v Jaslovských Bohunicích, kde Slovensko po vstupu do Evropské unie odstavilo dva starší bloky elektrárny V1. Elektrárna za zhruba 3,3 miliardy eur (téměř 82 miliard korun) s instalovaným výkonem 1200 až 1750 megawattů měla být podle dřívějších informací uvedena do provozu v roce 2020. Mezitím ale slovenské úřady plánovaný termín dokončení posunuly o pět let. Odůvodnily to kromě jiného zpožděním studie realizovatelnosti záměru.

Na Slovensku v současnosti pokračují práce na třetím a čtvrtém bloku jaderné elektrárny v Mochovcích, kterou prostřednictvím podniku Slovenské elektrárne kontroluje italský koncern Enel. Původní termín dokončení projektu, plánovaný v dvou etapách na letošní a příští rok, se ale kvůli průtahům při stavebních pracích a zátěžovým testům asi o rok zpozdí.

V České republice se plánuje rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Její vlastník, energetický koncern ČEZ, loni předal zadávací dokumentaci na dostavbu jaderné elektrárny účastníkům tendru. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by mají letos podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Mezi zájemce o dostavbu patří americký Westinghouse vlastněný japonskou společností Toshiba, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.