Novela energetického zákona poškodí domácnosti, tvrdí nezávislí dodavatelé energií

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: James Bowe, Flickr.com (CC BY 2.0)

Novela energetického zákona, kterou ministerstvo průmyslu a obchodu poslalo do meziresortního připomínkového řízení, poškodí postavení domácností. Tvrdí to Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE). Na to, že norma významným způsobem zasahuje proti zájmům zákazníků a spotřebitelů, upozorňuje i Energetický regulační úřad (ERÚ).

Asociaci, která se s vlastními návrhy obrátila na ERÚ jako účastníka meziresortního připomínkového řízení, na novele vadí například to, že by vyňala dodávky plynu a elektřiny z oblasti poskytování služeb a přesunula je do kategorie zboží. Zákazníci by tak na jedné straně sice získali možnost odstoupit od smlouvy o dodávkách ještě čtrnáct dní po jejich zahájení, ale zároveň by se vystavovali riziku, že by se po vypovězení smlouvy až po zahájení dodávky mohli ocitnout bez smluvního dodavatele.

„Navrhovaný paragraf se tváří jako ochrana zákazníků, ale ve skutečnosti by je vystavil do nečekaného rizika. V okamžiku vypovězení by zákazník neměl smlouvu ani s novým, ale už ani s původním dodavatelem,“ uvedl předseda ANDE Václav Derfl. Novela jde v této části podle něj proti směrnici Evropské komise.

Domácnost nebo firma, bude to jedno

Výtka směřuje i na změnu, která se týká poplatku za činnost ERÚ. Návrh přináší podle asociace zásadní změnu výpočtu poplatku pro domácnosti a firmy. Ministerstvo průmyslu nově navrhuje, aby se platily částky (1,70 koruny elektřina a 2,60 koruny plyn) přímo za odběrné místo.

„Malá domácnost bude platit stejný poplatek jako velká průmyslová firma, která bude mít například vlastní trafostanici a tedy jen jedno odběrné místo. Domácnosti by tak měly vlastně převzít náklady, které dosud hradil průmysl,“ sdělil člen ANDE Břetislav Novosad. Dosud se částka dvě koruny za megawatthodinu elektřiny a koruna za megawatthodinu plynu hradila za odebraný počet hodin.

Podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky ministerstvo průmyslu v novele vychází ze sta procent vstříc regulovaným subjektům a nikoliv zákazníkům. Mluvčí ministerstva Filip Matys nesouhlasí, návrh novely podle něj rozhodně neznamená zhoršení pozice zákazníků ani v kategorii domácností. „Při návrhu úprav vycházelo ministerstvo mimo jiné z ustanovení nového občanského zákoníku,“ zmínil.

Svoboda s odpovědností

Liberalizace trhu s elektřinou a s plynem vždy znamenala nejen právo zákazníka na změnu dodavatele, tedy právo svobodně si vybrat svého dodavatele elektřiny a plynu, ale spolu s tím i odpovědnost za takovou volbu, uvedl Matys.

„Pro změnu dodavatele a s tím spojené postupy platí pravidla daná zákonem a prováděcími obecně závaznými právními předpisy. V případě, že některý článek v posloupnosti činností změny dodavatele selže, nemůže za chybu někoho jiného nést odpovědnost zákazník,“ poznamenal mluvčí. Dodal, že do novely muselo ministerstvo zapracovat i požadavky Evropské komise a právě s tím souvisí například požadavky na zavedení plateb nezávislých na odebraném množství elektřiny.