Novela energetického zákona: pozitivní přijetí doprovázené obavami

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Schválení novely energetického zákona zaznamenala téměř polovina Čechů. Více než jedna třetina pak souhlasí se změnou systému platby na podporu obnovitelných energií, současně se ale 43 procent respondentů obává, že změna přinese jejich domácnostem zdražení elektřiny. Velmi pozitivně je vnímáno zjednodušení podmínek pro pořízení malých solárních elektráren.

Fakta vyplývají z dubnového průzkumu společnosti Bohemia Energy, největšího alternativního dodavatele energií. Dotázala se 1160 respondentů.

„Snížení nákladů na elektřinu pro velké firmy, které přináší novela v podobě změny systému platby na podporu obnovitelných zdrojů, nebude mít podstatný vliv na koncovou cenu elektřiny pro domácnosti. Vítáme také snahu zjednodušit podmínky pro pořízení malých solárních elektráren a ochotu domácností zvažovat investice do jejich pořízení, tedy potažmo do energeticky úsporných řešení,“ říká jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík.

Z průzkumu vyplývá, že schvalování novely energetického zákona bylo v centru pozornosti českých domácností. Téměř polovina (48 procent) respondentů totiž zaznamenala, že 10. dubna byla novela schválena Poslaneckou sněmovnou.

Jednou z nejzásadnějších změn, kterou přináší a jež se dotkne především domácností, je změna systému platby na podporu obnovitelných energií. Více než třetina (38 %) dotázaných souhlasí se stanovením poplatku za elektřinu z OZE podle velikosti instalovaného jističe.

Čtvrtina se změnou nesouhlasí a byla by raději, kdyby se výše poplatku i nadále vypočítávala z množství spotřebované elektřiny. Zbylých 37 procent respondentů odpovědělo, že neví.

Malé soláry s velkým očekáváním

Ačkoli se nový systém podpory obnovitelných energií setkal s více méně pozitivním přijetím, 43 procent dotázaných se obává, že přinese pro domácnosti zdražení elektřiny. Třetina dotázaných zatím neumí posoudit dopad této změny na rodinný rozpočet, zatímco zbylých 27 procent se domnívá, že žádné zdražení elektřiny nehrozí.

Průzkum se zaměřil také na téma zjednodušení podmínek výstavby malých solárních elektráren o výkonu do 10 kW na střechách rodinných domů, u nichž už nově nebude povinnost získat licenci od regulačního úřadu. Tuto novinku vítá 76 procent respondentů.

Při pořizovacích nákladech do 100 tisíc korun by 59 procent dotázaných vážně zvažovalo koupi domácí solární elektrárny, při investici do 200 tisíc korun pak 13 procent.

Hranici 300 tisíc korunvyhodnotilo jako přijatelnou šest procent odpovídajících, zatímco dvě procenta dotázaných by byla ochotna investovat půl milionu korun korun a více. Dvacet procent respondentů pak na otázku neodpovědělo.