NWR vytěžila méně uhlí, než plánovala

Těžba uhlí

Těžba uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Těžební společnost New World Resources (NWR), majitel černouhelné firmy OKD, loni vytěžila 8,6 milionu tun uhlí, což je meziroční pokles zhruba o dvě procenta a méně, než firma očekávala. Roční těžbu plánovala na úrovni 8,75 až devět milionů tun.

Pokles těžby loni výrazně zpomalil, neboť v roce 2013 produkce uhlí klesla o 21 procent na 8,8 milionu tun. Pro letošní rok NWR očekává těžbu 7,5 až osm milionů tun. Firma během uplynulého roku prošla kapitálovou restrukturalizací, aby se tak mohla vyrovnat s prudkým propadem cen uhlí v předchozích letech.

Z loňské celoroční těžby bylo téměř 4,8 milionu tun koksovatelného uhlí a firma ho prodávala za průměrnou cenu 85 eur (asi 2400 korun za tunu. Energetického uhlí NWR vyprodukovala víc než 3,5 milionu tun za průměrnou cenu 54 eur za tunu (zhruba 1520 korun). Koksovatelné uhlí se používá především při výrobě koksu, energetické k výrobě tepla a elektřiny.

„Zveřejněné údaje jsou zklamáním, když sice došlo ke zlepšení oproti předchozímu kvartálu, ale firma nesplnila své loňské cíle,“ řekl analytik Komerční banky Josef Němý. Výsledky objemu těžby jsou zklamáním i podle analytičky Roklen24 Lenky Dvořákové Švejdové. „Akcie by na údaje měly reagovat negativně,“ uvedla analytička.

Uhlí podražilo

V samotném čtvrtém čtvrtletí NWR vytěžila téměř 2,3 milionu tun uhlí. Koksovatelného bylo víc než 1,1 milionu tun za průměrnou cenu tuny 84 eur, energetického také přes 1,1 milionu tun a firma ho prodávala v průměru za 51 eur za tunu.

NWR už počátkem ledna oznámila, že většinu očekávané letošní produkce koksovatelného uhlí prodala za cenu o devět procent vyšší, než jaká byla v posledním čtvrtletí loňského roku. O cenách pro zbývající část předpokládané těžby se bude jednat později.

Těžební společnost za první tři loňská čtvrtletí snížila ztrátu na 128 milionů eur z 528 milionů eur o rok dřív. Tržby firmě podle neauditovaných výsledků klesly o 21 procent na 504 milionů eur. Celoroční čísla společnost zveřejní 24. února.

Vývoj akcií NWR

NWR po dokončení finanční restrukturalizace patří z 50,5 procenta skupině CERCL Mining. V této skupině, která se dříve jmenovala BXR Mining, má poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. Ve firmě NWR drží zbylé podíly institucionální investoři a drobní akcionáři.

Jediným producentem černého uhlí v České republice je společnost OKD, která je dceřinou firmou NWR. Těží jej ve čtyřech hlubinných dolech a kvůli nízkým cenám uhlí musí přijímat úsporná opatření. Předloni firma oznámila, že zavře prodělečný Důl Paskov. Stát se ale loni s NWR dohodl na pokračování těžby v tomto dole do konce roku 2017 a vláda za to zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro horníky.

Od začátku letošního roku pak OKD kvůli úsporám spojila své závody Darkov a Karviná do nově vytvořeného Důlního závodu 1. U dalších dvou důlních závodů se změní názvy: ze Závodu Důl ČSM bude Důlní závod 2 a ze Závodu Důl Paskov na Frýdecko-Místecku Důlní závod 3. Pokračování restrukturalizace firmy má vést k dalším úsporám a zefektivnění provozu. Ke konci roku společnost opustilo 300 zaměstnanců. OKD má přibližně 11 tisíc vlastních zaměstnanců, dalších 3000 lidí zaměstnávají dodavatelské firmy.