O povolenky nyní svedou boj státní úřady

ilustrační foto

ilustrační foto

Vláda přidělila emisní povolenky energetickým firmám, nyní ale začíná bitva o rozdělení výnosů z dalšího, ještě většího balíku emisních kreditů. Jednotlivá ministerstva svedou boj o peníze, které státu přinese prodej povolenek v aukcích. Celkový výnos v letech 2013 až 2020 se může pohybovat v řádu stovek miliard, záleží ovšem na budoucí ceně povolenky.

Základní pravidlo říká, že nejméně polovina výnosu musí jít do ochrany životního prostředí a snižování emisí. Ministerstvo životního prostředí chystá program zateplování budov, navazující na Zelenou úsporám, ministerstvo průmyslu má vlastní programy energetických úspor a ministerstvo zemědělství by rádo investovalo do vodního hospodářství. Ve hře je i podpora alternativní dopravy.

Svazy měst, bytových družstev, zaměstnavatelé, odbory i Hnutí Duha vyzvali vládu, aby co největší část peněz investovala do zateplování budov, výměny oken či vybavení domů kotli na biomasu.

„Pokud využijeme rozumných možností k zateplování českých domů, při ekonomické životnosti 25 let a se započtením nově postavených efektivních budov by čistý zisk činil 223 miliard korun,“ uvedly svaz měst a další zájmové organizace ve společném dopise premiéru Nečasovi.

Nový masivní projekt „energetické renovace budov“ by měl podle představ jeho zastánců získat až 70 miliard korun. Záležet bude ale na ministrovi Tomáši Chalupovi, jakou sumu nakonec vybojuje. Je pravděpodobné, že půjde o podstatně větší projekt, než byl první program Zelená úsporám, financovaný jiným typem povolenek – takzvanými kjótskými kredity, které stát získal díky kjótskému protokolu a mohl je prodávat dalším zemím i institucím.

Zastánci projektu navíc vidí velkou šanci v tom, že povzbudí tuzemský průmysl a stavebnictví. „Vytvoří desítky tisíc pracovních míst pro české zedníky, dělníky a inženýry,“ argumentují organizace v dopise premiérovi Nečasovi.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.