Obranné vozidlo Božena proslavuje slovenské zbrojařství

Božena, Way Industries

Božena, Way Industries Zdroj: Kolaz E15

V minulosti likvidovala miny v Kosovu či Afghánistánu, nyní její nový model potlačuje občanské nepokoje. Obranné vozidlo Božena Riot, které vyvinula firma bývalého ministra hospodářství Ľudovíta Černáka Way Industries, zaujala policii v Saúdské Arábii i Spojených arabských emirátech.

„Zájem je ze strany ministerstev vnitra, ale i soukromých bezpečnostních společností,“ řekl novinářům manažer společnosti Patrik Váňa. Nový model je určen k zasahování proti demonstrujícím občanům nebo potlačování nepořádku fotbalových chuligánů. Jako první projevili zájem Arabové. Velký potenciál má zakázka v zemích, v nichž hrozí pokračování „arabského jara“. Možnost takového využití připouští i Ministerstvo vnitra Slovenské republiky, které se na vývoji nového modelu podílelo.

„Vozidlo se skládá ze tří hlavních částí – štít, nosič a cisterna. Vozidlo může být vybaveno i různou technikou pro potlačení narušení klidu,“ popisuje Boženu Riot Váňa. Kromě vodního děla lze na vozidlo připevnit i střelné zbraně na gumové projektily. Vzhledem k tomu, že se cena jednotlivých strojů dodávaných na klíč výrazně liší, výrobce ji nechtěl blíže upřesnit. Za Boženu sloužící k odstraňování min se platí kolem dvaceti milionů korun.

Možnost využití vozidla na útočné akce Way Industries odmítá. Dlouhodobě se věnuje pouze defenzivní technice. V ní uspěla zejména s prvním modelem Boženy, který slouží k odminování. Kromě toho, že stroj vydělal desítky milionů eur, proslavil slovenské zbrojařství. „Odminovací systém se využívá hlavně v bývalé Jugoslávii, Africe, Asii a na Blízkém východě. Máme zákazníky z více než třiceti zemí světa,“ dodává Váňa. Slovensko prostřednictvím vynálezu zviditelnili i Američané, kteří ho využívali při svých misích v Afghánistánu.

Božena Riot tak může znamenat vstupenku na nové trhy. Velkou poptávku po podobném řešení je údajně cítit také ze zemí, kde se opakují nepokoje na fotbalových stadionech. Kromě Chorvatska, nebo Srbska tak mohou být ve hře například Turci. „Zuzana nebo Božena jsou výrobky, které ve světě proslavily Slovensko. Fakt, že bude nový model sloužit prioritně na potlačování občanských nepokojů, znamená, že sektor má potenciál,“ říká generální sekretář Svazu strojírenského průmyslu Jozef Hubel.

Pavel Bulant: Český rybník je příliš malý na to, aby uživil všechny domácí zbrojovky